Prințesa din România care a fost răpită de către tatăl ei. De ce a fost numită „Îngerul de la Ploiești”
Prințesa Ecaterina Olimpia Caradja a fost răpită la vârsta de 3 ani de către tatăl ei, iar ulterior găsită de o mătușă într-un orfelinat. A ajuns îngerul aviatorilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a salvat o mulțime de soldați căzuți la Ploiești, acolo unde locuia aceasta.
Prințesa a salvat sute de soldați, a primit medalie din partea americanilor
Ecaterina Olimpia Caradja a avut o poveste de viață impresionantă. Pe vremea comunismului a ajuns personaj de roman în America, acolo unde fusese exilată. A trăit 100 de ani, iar în ultimul său an din viață l-a cunoscut pe Michael Jackson, care a venit la azil să o viziteze înainte de un concert pe care regretatul artist avea să îl susțină în România.
Ecaterina a salvat sute de soldați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. I-a ascuns în spitale și i-a ajutat să treacă granița, motiv pentru care a fost numită „Îngerul de la Ploiești”. De asemenea, americanii au numit-o Catherine Caradja și i-au oferit medalia „George Washington”, ca răsplată pentru acțiunile sale caritabile.
Prințesa Caradja s-a născut în anul 1893, iar părinții ei au fost Irina Cantacuzino și Radu Crețulescu. Cei doi au divorțat când ea avea doar 3 ani. Ulterior, tatăl său a răpit-o pentru ca mama ei să nu o mai găsească și i-a dat un nume fals, apoi a ascuns-o într-un orfelinat. Ani mai târziu, Prințesa Ecaterina a fost găsită de o mătușă la o mănăstire franceză, reușind să o aducă în România.
Ecaterina a fost crescută de bunicul ei, întrucât mama sa se stinsese din viață. A studiat la instituții de prestigiu din Anglia și Franța, iar după ce și-a terminat studiile, tânăra știa deja 5 limbi străine.
A murit la vârsta de 100 de ani, după ce a fost vizitată de Michael Jackson
Prințesa Ecaterina Caradja s-a căsătorit cu Constantin Caradja, ia împreună au avut două fete. Primul Război Mondial a fost un calvar pentru ea, întrucât a fost nevoită să fugă cu cele două fetițe, una dintre el fiind nou-născută. A ajuns la Moscova unde s-a angajat ca voluntar într-un spital pentru bolnavi de tifos, boală pe care a luat-o și ea, însă printr-o minune, aceasta s-a vindecat.
S-a întors în România după finele războiului și a făcut numai acțiuni caritabile. A avut grijă de orfelinatul înființat de mama sa, iar ani la rând a fost ca o mamă pentru miile de copii care locuiau la cămin. În 1920 a devenit mamă pentru a 3-a oară, însă soarta a fost prea crudă cu ea. Ecaterina avea să își piardă a doua fiica în vârstă de 17 ani, la Viena, din cauza unei boli crunte. De asemenea, fiica sa, Irene a murit în cutremurul din 1920.
După aproape un secol de viață și multe drame, Prințesa Ecaterina Caradja s-a retras să moară în țara natală. În 1992, aceasta devenise o bătrânică cu chipul zâmbitor care aștepta să își dea ultima suflare. „Regele” muzicii pop venise la acea vreme în România pentru a onora un concert, însă înainte de acesta, superstarul a ținut să o viziteze pe cea care făcuse istorie, la azil.