Prințesa din România care a fost răpită de către tatăl ei. De ce a fost numită „Îngerul de la Ploiești”

Prințesa Ecaterina Olimpia Caradja a fost răpită la vârsta de 3 ani de către tatăl ei, iar ulterior găsită de o mătușă într-un orfelinat. A ajuns îngerul aviatorilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a salvat o mulțime de soldați căzuți la Ploiești, acolo unde locuia aceasta.

Ecaterina Caradja
Ecaterina Caradja

Prințesa a salvat sute de soldați, a primit medalie din partea americanilor

Ecaterina Olimpia Caradja a avut o poveste de viață impresionantă. Pe vremea comunismului a ajuns personaj de roman în America, acolo unde fusese exilată. A trăit 100 de ani, iar în ultimul său an din viață l-a cunoscut pe Michael Jackson, care a venit la azil să o viziteze înainte de un concert pe care regretatul artist avea să îl susțină în România.

Ecaterina a salvat sute de soldați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. I-a ascuns în spitale și i-a ajutat să treacă granița, motiv pentru care a fost numită „Îngerul de la Ploiești”. De asemenea, americanii au numit-o Catherine Caradja și i-au oferit medalia „George Washington”, ca răsplată pentru acțiunile sale caritabile.

Prințesa Caradja s-a născut în anul 1893, iar părinții ei au fost Irina Cantacuzino și Radu Crețulescu. Cei doi au divorțat când ea avea doar 3 ani. Ulterior, tatăl său a răpit-o pentru ca mama ei să nu o mai găsească și i-a dat un nume fals, apoi a ascuns-o într-un orfelinat. Ani mai târziu, Prințesa Ecaterina a fost găsită de o mătușă la o mănăstire franceză, reușind să o aducă în România.

Ecaterina a fost crescută de bunicul ei, întrucât mama sa se stinsese din viață. A studiat la instituții de prestigiu din Anglia și Franța, iar după ce și-a terminat studiile, tânăra știa deja 5 limbi străine.

A murit la vârsta de 100 de ani, după ce a fost vizitată de Michael Jackson

Prințesa Ecaterina Caradja s-a căsătorit cu Constantin Caradja, ia împreună au avut două fete. Primul Război Mondial a fost un calvar pentru ea, întrucât a fost nevoită să fugă cu cele două fetițe, una dintre el fiind nou-născută. A ajuns la Moscova unde s-a angajat ca voluntar într-un spital pentru bolnavi de tifos, boală pe care a luat-o și ea, însă printr-o minune, aceasta s-a vindecat.

S-a întors în România după finele războiului și a făcut numai acțiuni caritabile. A avut grijă de orfelinatul înființat de mama sa, iar ani la rând a fost ca o mamă pentru miile de copii care locuiau la cămin. În 1920 a devenit mamă pentru a 3-a oară, însă soarta a fost prea crudă cu ea. Ecaterina avea să își piardă a doua fiica în vârstă de 17 ani, la Viena, din cauza unei boli crunte. De asemenea, fiica sa, Irene a murit în cutremurul din 1920.

După aproape un secol de viață și multe drame, Prințesa Ecaterina Caradja s-a retras să moară în țara natală. În 1992, aceasta devenise o bătrânică cu chipul zâmbitor care aștepta să își dea ultima suflare. „Regele” muzicii pop venise la acea vreme în România pentru a onora un concert, însă înainte de acesta, superstarul a ținut să o viziteze pe cea care făcuse istorie, la azil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bf5256ef city 60036 172db41f436 jpg
index (2) webp
p 11 Carol al II lea WC jpg
obiective turistice germania webp
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
casa academiei jpeg
shoto stapana motan instagram jpg
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net