Pui bani deoparte? Iată cele mai bune depozite şi conturi de economii!

Ultima actualizare:

Dacă dispui de o anumită sumă de bani pe care doreşti s-o economiseşti, ai două variante: ori ţii banii la ciorap, ori îi păstrezi la o bancă. Ştim că dobânzile pe care ţi le oferă instituţiile financiare nu sunt deloc mari, dimpotrivă, însă un depozit bancar sau un cont de economii îţi oferă siguranţă şi stabilitate. Iată care sunt cele mai avantajoase produse de acest gen!

Dobânzile oferite de bănci pentru depozitele în lei au scăzut accelerat în ultimul timp, cele mai mari situându-se, în prezent, în jurul valorii de 2%. Dacă până acum băncile ofereau randamente mai mari pentru depozitele pe trei luni, acum cele mai avantajoase sunt depozitele pe un an. În acest fel, bancherii vor să-i determine pe clienţi să economisească pe termen îndelungat. Interesant este însă că băncile oferă dobânzi similare şi pentru conturile de economii, care permit clientului să retragă integral suma economisită, atunci când are nevoie, dar şi să depună sume suplimentare oricând alege să facă acest lucru. 

Dobânzile sunt aproape identice

Potrivit unei analize efectuate de jurnaliştii “Adevărul”, se pare că atât pentru economiile la termen cât şi pentru conturile de economii în lei dobânzile sunt similare. Astfel, pentru economiile la un an,cea mai mare dobândă este oferită de TBI Bank – 2,35% pe an, pe locul doi şi trei în top situându-se Idea Bank şi Marfin Bank, cu dobânzi de 2,15%, respectiv 1,9% pe an. Pe de altă parte, la conturile de economii cea mai bună dobândă este la Intesa Sanpaolo Bank, care oferă 2,38% pe an. Pe locurile imediat următoare se situează Libra Internet Bank şi Garanti Bank, cu dobânzi de 1,7%, respectiv 1,51% pe an. 

Avantaje şi dezavantaje

Principalul dezavantaj al contului de economii îl reprezintă dobânda care se actualizează zilnic, aşa că dacă banca scade bonificaţia, chiar din ziua respectivă clientul va beneficia de o dobândă mai mică. Nu este cazul depozitelor bancare, aici clienţii având dobânda garantată pentru întreaga perioadă de economisire. Există însă şi un mare avantaj al conturilor de economii: pentru că sunt asimilate conturilor curente dobânda acestora nu este impozată cu 16%. Cât se pierde prin acest impozit de 16%? De exemplu, în cazul unui depozit la termen, dacă dobânda este de 2,35%, numai impozitul va şterge 0,37% din acest câştig. 

Avantajul contului de economii este flexibilitatea

Acesta este, de regulă, un produs recomandat celor care nu ştiu când vor avea nevoie de bani, dar vor să câştige din dobândă. Dobânda este calculată în fiecare zi şi poate fi retrasă la o scadenţă precizată de bancă. De exemplu, în cazul Garanti Bank, dobânda se achită lunar. Însă alte produse sunt parţial flexibile. De exemplu, pentru a oferi o dobândă mai mare, Libra Bank are în portofoliu produse ce trebuie constituite pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni sau între 6 şi 12 luni. Aşadar, în acest caz, banii nu pot fi retraşi oricând. Produsul care nu implică o perioadă minimă de economisire are o dobândă mai mică. 

Costuri mai mari la conturile de economii

Conturile de economii au comisioane de deschidere şi de administrare zero. Unele bănci percep însă comisionul de retragere de la casierie, care variază, în funcţie de bancă, între 0,2 şi 0,5%. În cazul depozitelor, nu se percepe comision la retragere numerar, dacă banii sunt scoşi în ziua de scadenţă. În ceea ce priveşte comisioanele, TBI, de exemplu, percepe un comision de 3 lei lunar pentru administrarea contului curent. Marfin Bank, în schimb, nu percepe comision nici pentru retragerea banilor în ziua de scadenţă şi nici pentru administrarea contului curent. Practic, costurile aferente depozitului sunt zero. 

Băncile primesc fonduri pentru «Prima Casă»

simeon stalpnicul png

Veste bună pentru cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă prin programul „Prima Casă”! De luni, băncile au început să primească bani suplimentari pentru a putea acorda în continuare credite. 

Ministerul Finanţelor a anunţat că băncile vor putea accesa garanţiile suplimentare alocate programului „Prima Casă”, după ce Guvernul a suplimentat, în data de 28 septembrie, plafonul garanţiilor cu 500 de milioane de lei. Aceasta este a doua oară în acest an când Guvernul majorează plafonul, iar prioritate vor avea dosarele deja aprobate. Statul garantează jumătate dintr-un credit acordat prin programul „Prima Casă”, astfel că plafonul suplimentar de 500 de milioane de lei permite acordarea unor credite de un miliard de lei. Băncile care au primit plafoane sunt: Banca Românească, Banca Transilvania, BancPost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit. Garanţiile de stat au mai fost suplimentate o dată, în luna mai, tot cu 500 de milioane de lei. Programul „Prima Casă” este cel mai avantajos de pe piaţă datorită avansului perceput, care este de numai 5%. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net