Puzzle-urile istoriei pe care cercetătorii încearcă de mai bine de un secol să le descifreze
Pe suprafața Pământului există numeroase edificii ridicate de civilizațiile de odinioară, a căror funcție și scop nu sunt pe deplin cunoscute nici în ziua de azi. Sunt adevărate enigme istorice, pe care cercetătorii se străduiesc de mai bine de o sută de ani să le descifreze.

Omenirea a ridicat de-a lungul mileniilor construcții uimitoare. Cele mai misterioase și fascinante au fost cele din epoca marilor civilizații agricole sau neolitice. Acestea sunt pe cât de impresionante pe atât de misterioase. Nici astăzi nu se cunoaște cu exactitate destinația multor complexe neolitice.
Unde s-a născut religia sau astronomia
Unul dintre cele mai enigmatice și totodată fascinante situri din lume este cel de la Gobekli Tepe. Este vorba despre o structură din piatră ridicată pe o creastă montană din sud-estul Anatoliei, nu departe de orașul Sanliurfa, în Turcia de astăzi. Vechimea construcției este considerabilă, având în jur de 11.000 de ani. Practic, este vorba despre 20 de cercuri din piatră, înconjurate de stâlpi uriași din rocă, în formă de T, iar în mijloc cu doi megaliți plasați față în față. O parte din stâlpi prezintă reprezentări zoomorfe, creaturi fantastice. Această construcție a fost realizată de triburi de vânători-culegători care făceau trecerea către lumea neolitică. Pe un teritoriu vast, în jurul acestei structuri au fost descoperite numeroase așezări.
Asta înseamnă că această construcție servea comunităților răspândite pe o arie de câțiva zeci de kilometri pătrați. Nu se cunoaște cu precizie la ce servea această structură și cine erau oamenii care au construit-o. Cert este că erau bine organizați, supuși unei puteri centrale capabilă să coordoneze lucrări de mare amploare. Totodată, erau motivați să muncească într-un ritm infernal pentru a ridica uriașele structuri de piatră. Tocmai de aceea a fost avansată ipoteza că structura de la Gobekli Tepe a fost un templu preistoric.
Primul lăcaș de cult din istoria umanității și totodată dovada că religia a precedat agricultura în apariția civilizației în zona euro-asiatică. Gobekli Tepe este considerat de specialiști simbolul revoluției neolitice, al transformării umane.
Acest ansamblu este cu 6000 de ani mai vechi decât cunoscutul Stonehenge. „Reprezintă în mod clar o deviație de la modul de viață specific vânătorilor-culegători”, precizează profesorul Avi Gopher, de la Departamentul de Arheologie al Universității din Tel Aviv.
Citește mai multe pe Adevărul.ro