Recoltarea merelor - momentul optim, condiții de păstrare, cerințe de calitate

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Alături de sâmburoase (cireș, prun, vișin, cais, piersic, nectarin), semințoasele (măr, păr, gutui) sunt specii de pomi fructiferi profitabile, dacă sunt respectate particularitățile soiurilor, măsurile agrotehnice și lucrările fitosanitare (de prevenire și combatere a bolilor, dăunătorilor și buruienilor). Dintre semințoase, mărul (Malus domestica, familia Rosaceae) este una dintre cele mai apreciate specii, datorită mai multor factori, cum ar fi durata de păstrare îndelungată a fructelor sau zestrea genetică (mii de soiuri, numeroși portaltoi care permit combinații pretabile pentru diverse tipuri de soi și sisteme de cultură). În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre recoltarea merelor, de la momentul optim al culesului, până la condițiile de depozitare și cerințele privind calitatea.

Producțiile medii la măr sunt cuprinse între 20.000 de kg/ha, la o densitate de 500 pomi/ha, și 45.000 kg/ha, la densitatea de 3.333 de pomi/ha. Alegerea momentului oportun pentru recoltare este foarte importantă pentru a avea fructe de calitate. Potrivit lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun - Ghid tehnic și economic” (2014), recoltarea merelor se realizează în perioade diferite, în funcție de soi, aceasta fiind o însușire genetică. Din acest punct de vedere, există trei categorii de soiuri: de vară, de toamnă și de iarnă. Concret, iată care sunt momentele optime de recoltare, adică de maturare a fructelor, pentru cele mai importante soiuri de mere cultivate în România:

  • soiuri de vară (iulie - august): Aromat de vară, Romus 3;
  • soiuri de toamnă (septembrie): Voinea, Ardelean, Frumos de Voinești, Auriu de Bistrița, Prima;
  • soiuri de iarnă (sfârșit de septembrie - octombrie) - Jonathan, Golden Delicious, Starkrimson, Delicios de Voinești, Jonagold, Florina, Wagener premiat, Idared, Mutsu.

La soiurile de vară, momentul recoltării este urmat și de cel de consum, în vreme ce pentru celelalte două grupe, fructele pot fi păstrate mai mult timp, în depozite frigorifice  sau cu atmosferă controlată. Este de menționat că, în cazul soiurilor de iarnă, recoltarea se poate face și mai târziu de momentul optim, numai că o supracoacere a merelor înseamnă, implicit, obligativitatea unui consum rapid, pentru a nu se deteriora. 

Măsuri recomandate înainte de recoltare

Ca să te asiguri că după momentul recoltării, fructele vor rezista mult timp în depozit, este esențial să respecți măsurile de prevenție și de combatere a infecțiilor cauzate de diverși agenți patogeni, în timpul perioadei de păstrare. Recomandarea specialiștilor este să aplici tratamente cu fungicide înainte de a culege fructele, ca să diminuezi riscul pierderilor din timpul depozitării și pentru ca plantele să se dezvolte armonios, cu o productivitate pe măsura investițiilor făcute. Reține că o cultură sănătoasă se întreține constant, de la momentul plantării și până la maturitatea fructelor. 

Totodată este important să respecți particularitățile soiurilor cultivate și să iei în calcul anumite aspecte care determină momentul oportun al culesului. Acestea se referă la: 

  • testul amidonului - merele coapte conțin puțin amidon, față de cele crude (motivul este că amidonul se transformă în zahăr odată cu maturarea fructului); taie un măr pe jumătate, pune iod brun pe el și în funcție de zonele violete care apar, vei avea un indiciu pentru momentul recoltării (de exemplu, cât mai puține pete violet indică o coacere avansată a mărului);
  • indicatorii fizici - schimbarea culorii epidermei, culoarea seminţelor;
  • indicatorii chimici - conținuți în substanță uscată solubilă, aciditatea și fermitatea pulpei.

Recoltarea corectă a merelor

O recoltă de calitate depinde în mare măsură și de modul în care sunt culese merele. Din această perspectivă, este bine să ții cont de următoarele reguli: 

  • ia în calcul condițiile climatice - recoltarea se face numai în zilele în care nu plouă; dacă merele au apă pe ele, există riscul dezvoltării infecțiilor fungice în perioada depozitării;
  • nu forța recoltarea - merele coapte se desprind ușor, printr-o simplă rotire a codiței;
  • culege merele manual - recomandarea este ca recoltarea să se realizeze manual, pentru evitarea deteriorării fructelor. Nu presa și nu smulge foarte tare merele; 
  • atenție cum recoltezi - recoltarea începe de la baza coroanei spre vârf și din exterior spre interior. 

Condițiile optime de păstrare a merelor

Conform lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun - Ghid tehnic și economic” (2014), condițiile optime de depozitare a merelor se referă la:

  • modul de păstrare a fructelor - în lăzi, containere (din plastic sau lemn);
  • temperatura de depozitare - ar trebui să se situeze între 0 și 4 grade Celsius;
  • umiditatea relativă a aerului - este recomandat să aibă valoarea de 80-85% (pentru o durată de păstrare de 3-4 luni); 
  • atmosfera controlată - dacă folosești aparate de climatizare, temperatura ar fi bine să fie de 3-4 grade Celsius, umiditatea relativă, de 90-95%, conținutul de CO de 3-4%, cel de O de 3-4%, durata de păstrare putând ajunge la 7-8 luni, în funcție de soiul cultivat (Jonagold, de exemplu).

Cerințe de calitate pentru recolta de mere

Fructele de calitate sunt caracterizate de mai mulți factori, în funcție de soi, și anume:

  • dimensiunile fructului;
  • lojele seminale;
  • culoarea pieliței;
  • culoarea, fermitatea și suculența pulpei;
  • conținutul de substanțe uscate solubile;
  • aciditatea;
  • aroma;
  • capacitatea de oxidare.

Dacă vrei să comercializezi merele, este bine să știi care sunt cerințele de calitate stabilite de Regulamentul CE nr.85/2004 din 15 ianuarie 2004:

  • aspect atrăgător - forma, mărimea, colorația să corespundă caracteristicilor soiului cultivat;
  • să aibă un peduncul intact;
  • dimensiunile corespunzătoare soiului - în medie, un fruct sănătos ar trebui să aibă un diametru de peste 65-70 mm și o greutate de 110-140 g;
  • aspectul pulpei - să nu prezinte nicio deteriorare.

Dacă sunt recoltate corect, la momentul oportun și ai respectat măsurile de prevenire și combatere a dăunătorilor și bolilor, merele pot rezista în condiții de depozitare optime și până la opt luni. Reține că este important să ții cont de caracteristicile soiurilor cultivate, ca să te asiguri că recolta este de calitate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net