Regina războinică care a sfidat Imperiul Roman. Era chiar mai frumoasă decât Cleopatra

Ca şi în cazul Cleopatrei, destinul Zenobiei a stârnit interesul multor istorici latini şi eleni. Puțini bărbați au reușit sa fie capabili de fapte asemănătoare cu cele săvârșite de regina războinică a deșertului. Nu a fost singura regină din familia din care provenea, astfel, ea făcea parte dintr-o familie „bogată” în conducătoare, printre care se afla și cunoscuta regină de Sheba. Pe lângă faptul că Zenobia era extrem de inteligentă, era și de o frumusețe rară, fiind considerată chiar mai frumoasă decât Cleopatra.

Zenobia, regina războinică a deșertului care a sfidat Imperiul Roman / Foto: Captură video
Zenobia, regina războinică a deșertului care a sfidat Imperiul Roman / Foto: Captură video

Zenobia a condus un imperiu format din diferite popoare, Palmyra. A înfruntat cu succes una dintre cele mai temute armate ale Antichității, a sfidat înfrângerea și dezastrul așa cum puțini războinici ar fi fost în stare și a rămas în istorie atât pentru gloria faptelor și caracterul ei unic, cât și pentru inteligența de care a dat dovadă și frumusețea ei.

În adolescență s-a căsătorit cu regele Odaenathus, devenind astfel a doua soție a acestuia. Devine mama mai multor fete, dar și a unui băiat, însă nu va fi fericită prea mult timp, deoarece regele este asasinat. Până când fiul ei va putea urca pe tron, Zenobia este numită regină, numindu-se urmașă a reginei Cleopatra. Totodată, contemporanii o numeau „regina deșertului” sau „războinică a deșertului”.

Rolul de conducătoare i s-a potrivit mănușă. Era pricepută în treburile militare, călărea bine și putea parcurge 3–4 km pe jos alături de soldați. În secolul III, granițele de sud-est ale Imperiului Roman erau forțate și cădeau una după alta sub loviturile tot mai puternice ale unui ambițios regat - Palmyra. Palmyra a fost un oraș independent și prosper, doar că era prins între doi vecini puternici – Imperiul Roman și Persia Sasanidă, și reprezenta un mare interes pentru cei dornici să îl cucerească.

Și-a protejat cu multă vitejie imperiul

În anul 260, împăratul roman Valerian nu doar că a fost înfrânt de persani, dar a fost și capturat de către aceștia în timpul bătăliei de la Edessa. Acesta a fost momentul în care Zenobia a intrat în scenă. În anul 270, regina deșertului a rupt relațiile cu Imperiul Roman, și a invadat provinciile acestuia de sud-est, pierzând astfel Egiptul.

Foarte curajoasă, încurajându-și soldații, obișnuind să se urce pe cal și să le ridice moralul, ea și-a protejat cu multă vitejie imperiul până la apariția noului împărat roman, Aurelian, cel care a înfrânt-o, organizând, între anii 272 – 274, o campanie  prin care dorea să reunească Imperiul Roman, invadând astfel Palmyra. În ciuda faptului că Aurelian era dispus să îi ofere tot ce își dorea pentru a duce o viață liniștită la Roma, Zenobia a preferat să se otrăvească. Totuși, există și o altă variantă a istoricilor.

Ea nu s-ar fi otrăvit, și ar fi primit, de fapt, o vilă la Tivoli, trăind o viață de lux, devenind o cunoscută filozoafă și căsătorindu-se mai târziu cu un guvernator roman. În orice caz, Zenobia a fost aproape de o faimă la fel de mare ca a Cleopatrei, dar fără să aibă sfârsitul tragic al acesteia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net