Cine a fost regina care a dat numele cetății Tomisului. A rămas în istorie după ce l-a învins pe împăratul persan Cyrus cel Mare

De numele bătrânei cetăți antice, peste care astăzi se ridică moderna Constanța, se leagă multe mituri ce îi dau frumusețe și culoare, îmbogățindu-i povestea milenară. Parte dintre aceste legende se referă la originea termenului Tomis și la întemeierea acestei așezări. Regina antică Tomiris este cunoscută în special pentru faimoasa luptă împotriva persanului Cyrul cel Mare, care a încercat să cucerească teritoriile masageților, dar, se pare că și numele cetații provine de la viteaza regină.

Regina Tomiris, cea care l-a învins pe împăratul persan Cyrus cel Mare / Foto: Captură video
Regina Tomiris, cea care l-a învins pe împăratul persan Cyrus cel Mare / Foto: Captură video

Se cunoaște faptul că Tomis a fost mai întâi un emporion, un mic târg de escală, pentru ca mai apoi, cel mai probabil în epocă elenistică, să devină un polis (oraș) în adevăratul sens al cuvântului (n.a. prima mențiune scrisă a cetății este a lui Memnon din Heracleea Pontică și relatează implicarea orașului în evenimente petrecute în intervalul 256-254 î.H - așa-numitul Război pentru Tomis, dintre Callatis, Histria și Bizanytion).

A fost una dintre puținele femei care au condus un popor nomad în antichitate

Despre Regina Tomiris ne vorbesc istorici precum Cassiodorus, Herodot, Iordanes, Strabon. Datele pe care le avem despre ea și despre massageții săi nu sunt extrem de numeroase. Dar, pe alocuri, sunt aproape incredibile. Regina antică Tomiris, a cărei nume înseamnă „tânără mamă” sau „mamă curajoasă”, a fost o conducătoare militară și o regină a masageților, un popor nomad din Asia Centrală, care a trăit în secolul al VI-lea î.H. Potrivit istoricului grec Herodot, ea a fost una dintre puținele femei care au condus un popor nomad în antichitate, într-o perioadă dominată de bărbați. 

Tototdată, conform relatărilor lui Herodot, conducătorul persan Cyrus cel Mare s-ar fi îndragostit de aceasta. A încercat inițial să o seducă, iar apoi să o ia de soție. Regina ar fi refuzat avansurile acestuia, crezând că sunt doar tactici pentru a-i fi luate teritoriile, motiv pentru care, Cyrus a pornit un război împotriva masageților, folosind o strategie ingenioasă - mai exact, a construit o tabără militară plină de provizii, atrăgându-i pe masageți, cu scopul de a se îmbătă și a deveni vulnerabili.

Fiul ei s-a sinucis, așa că a vrut să se răzbune

Iar planul său a funcționat, doar că, fiul Reginei Tomiris, Spargapises, se afla și el printre soldații masageți care au căzut în capcană, fiind capturat alături de aceștia. Știind că nu va putea scăpa și că a fost învins, Spargapises s-a sinucis. Aflând despre moartea fiului său, regina nu a stat prea mult pe gânduri și a jurat răzbunare pe Cyrus cel Mare și întreg Imperiu Persan. Astfel, și-a mobilizat întreaga armată de care dispunea și a începul lupta împotriva conducătorului persan. Cum probabil v-ați dat seama, aceasta l-a învins pe Cyrul cel Mare. Dar asta nu era de ajuns pentru ea.

Numelui inițial al cetății Tomis provine de la viteaza regină 

Așa că, căutând răzbunare pentru fiul său, a vrut să îl umilească pe persan. Ea i-a tăiat capul și l-a pus într-un vas plin cu sânge, spunând: „Satură-te de sângele pe care l-ai râvnit atât de mult”. Răzbunarea reginei Tomiris a fost cruntă. Spre deosebire de Cyrus, care se dovedise în trecut îngăduitor cu învinșii, regina massageților nu l-a putut ierta pe regele marelui popor al perșilor, după cum n-a avut milă nici față de oastea invadatoare.

Regina Tomiris a mai rămas în istorie pentru un aspect. Deși mulți dintre locuitorii celui mai important port al României nu știu legenda, se spune încă din vechime că proveniența numelui inițial al cetății Tomis provine de la viteaza regină massagetă, conform lui Iordanes. Orice constănțean știe că odinioară orașul său, care aparținea Scythiei Minor, se numea Tomis. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net