Rezultat alarmant privind rețelele sociale. Ce spune cel mai recent studiu

Ultima actualizare:

Un studiu recent realizat de Universitatea Swansea din Marea Britanică vine cu rezultate neașteptate și alarmante în același timp. Timpul îndelungat petrecut pe rețelele sociale afectează sănătatea. Cercetătorii au observat că tinerii care au participat la studiu au înregistrat o scădere a imunității, depresie cauzată de singurătate, arată Swansea University.

Reducerea timpului pe rețele sociale îmbunătățește sănătatea. Foto: Arhivă
Reducerea timpului pe rețele sociale îmbunătățește sănătatea. Foto: Arhivă

Studiul, publicat în Journal of Technology in Behavior Science, a fost realizat de profesorul Phil Reed, Tegan Fowkes și Mariam Khela de la Facultatea de Medicină și Științe ale Sănătății a Universității Swansea.

15 minute 

O nouă cercetare de la Universitatea Swansea arată că reducerea utilizării rețelelor sociale cu 15 minute pe zi poate îmbunătăți semnificativ sănătatea generală și funcția imunitară și poate reduce nivelul de singurătate și depresie.

Pe parcursul a trei luni, echipa a examinat efectele asupra sănătății fizice și funcționării psihologice, un studiu menit să îi determine pe oameni să-și reducă utilizarea rețelelor sociale cu 15 minute pe zi.

Rezultatele au fost comparate cu grupurile cărora nu li s-a cerut să-și reducă utilizarea sau li s-a cerut în mod explicit să facă altceva decât social media în timpul acelor 15 minute.

50 de participanți (33 de femei și 17 de bărbați), cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani, au răspuns la întrebări lunare despre sănătatea și funcția lor psihologică și au furnizat, de asemenea, rapoarte săptămânale despre utilizarea rețelelor sociale.

Reducerea utilizării rețelelor sociale îmbunătățește viața

Rezultatele au arătat că grupul solicitat să-și reducă utilizarea rețelelor sociale a avut o îmbunătățire medie cu 15% a funcției imunitare, inclusiv mai puține răceli, gripă, negi și veruce, o îmbunătățire cu 50% a calității somnului și cu 30% mai puține simptome depresive.

Cei instruiți să-și reducă utilizarea au ajuns să facă acest lucru cu aproximativ 40 de minute pe zi, mai degrabă decât cele 15 minute solicitate, în timp ce a existat o creștere zilnică de 10 minute pentru grupul căruia i sa cerut să nu facă nimic.

În mod surprinzător, grupul a cerut în mod special să facă altceva decât rețelele sociale.

”Nu impuneți să facă altceva mai util”

În timp ce studiile anterioare au observat o corelație între utilizarea redusă a rețelelor sociale și îmbunătățirea bunăstării psihologice, acest nou raport este important prin faptul că arată o relație controlată experimental, ceea ce sugerează o relație cauzală între reducerea rețelelor sociale și îmbunătățirea sănătății fizice.

Profesorul Phil Reed, de la Școala de Psihologie a Universității Swansea, a declarat: „Aceste date demonstrează că, atunci când oamenii își reduc utilizarea rețelelor sociale, viața lor se poate îmbunătăți în multe feluri, inclusiv beneficii pentru sănătatea lor fizică și bunăstarea psihologică”.

„Rămâne de stabilit dacă relația dintre utilizarea rețelelor sociale și factorii de sănătate este una directă sau dacă modificările variabilelor de bunăstare, cum ar fi depresia, sau alți factori, cum ar fi creșterea activității fizice, o mediază.”

Profesorul Reed a adăugat că îndemnul de reducere a utilizării rețelelor sociale este mult mai eficient decât impunerea de ”a face altceva mai bun, mai util”, pentru că efectul nu este cel scontat, din contră.

„Campaniile care se ocupă de sănătatea oamenilor ar putea evita să le spună oamenilor cum să-și folosească timpul. Ei se pot supăra. În schimb, lăsați-i să se ocupe de modul propriu în care efectuează reducerea, în loc să le spuneți să facă ceva mai util – s-ar putea să nu fie eficient.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net