S-au ars electrocasnicele din cauza tensiunii? Primeşti despăgubiri în 30 de zile!

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

De multe ori, se întâmplă ca în urma unei pene de curent, când lumina revine, aparatura electrocasnică aflată în priză se se ardă. Potrivit unui proiect de act normativ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dacă ţi se întâmplă să rămâi fără televizor, maşină de spălat, calculator, frigider etc, vei putea cere despăgubiri. Uite ce ai de făcut!

Potrivit Legii Energiei Electrice din 2012, distribuitorul de energie electrică în raza căruia te afli trebuie să te despăgubească cu valoarea aparatului electrocasnic distrus de o eventuală suprasarcină apărută din vina lui. Însă, pentru că procedurile de despăgubire nu erau clarificate, lăsând loc de interpretări care, de obicei, făceau ca păgubitul să nu-şi mai vadă banii înapoi pe stricăciunea produsă de distribuitor, ANRE a emis o procedură de despăgubire, care, urmată, îţi va permite să-ţi recuperezi banii în aproximativ 30 de zile de la eveniment.  Dacă aparatura electrocasnică s-a deteriorat în urma supratensiunilor accidentale, va trebui să depui cererea de despăgubire la furnizorul de energie electrică. Însă, ţi se vor cere şi alte documente justificative:

  • Documente de achiziţie a produsului deteriorat (factură, chitanţă, bonul fiscal) sau o declaraţie pe proprie răspundere care să cuprindă preţul şi data cumpărării aparatului electrocasnic;
  • Documente aferente reparaţiei electrocasnicelor deteriorate (factura, chitanţa, bonul fiscal) sau atestarea faptului că reparaţia nu se poate face (din partea unei firme specializate în repararea aparatelor de acest fel).
  • O confirmare scrisă de la firma care a făcut reparaţia potrivit căreia străcăciunile au fost cauzate de supratensiuni accidentale ale reţelei electrice.

Vei avea la dispoziţie 35 de zile pentru a depune la furnizor documentele justificative.

Ce alte condiţii trebuie să îndeplineşti  

După depunerea cererii de despăgubire, în cel mult 30 de zile lucrătoare, reprezentanţii operatorului de reţea şi ai furnizorului vor face verificări acasă la client. Aceştia vor decide dacă pagubele au avut drept cauză supratensiunile şi dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii pentru acordarea despăgubirilor:

  • Deteriorarea electrocasnicelor să aibă drept cauză supratensiunile accidentale din reţeaua electrică a operatorului;
  • Aparatele stricate să fie omologate;
  • Clientul să aibă încheiat un contract de furnizare/distribuţie a energiei electrice;
  • Clientul să solicite în scris despăgubirile în termenul legal.

Ţi s-au ars becurile? Nu vei vedea nici un ban!

Compensarea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V) singurele excepţii fiind lămpile electrice şi receptoarele electrotermice care nu conţin componente electronice (de exemplu, radiatoarele, plitele, becurile incandescente, cuptoarele). Proiectul de procedură prin care ANRE stabileşte în mod concret condiţiile în care se vor putea acorda despăgubirile se află în dezbatere publică.

Ce să faci ca să-ţi recuperezi banii?

  • Ai la dispoziţie 10 zile lucrătoare pentru a solicita în scris despăgubiri. Termenul se va calcula începând cu data la care s-a produs incidentul sau data la care clientul a aflat despre acest lucru ( i s-a adus la cunoştinţă faptul că s-a produs o supratensiune).
  • Solicitarea va trebui să conţină numele titularului contractului, adresa locului de consum, datele de contact, data la care s-a produs supratensiunea sau data luării la cunoştinţă a producerii evenimentului, valoarea estimată a prejudiciului provocat şi modalitatea de acordare a despăgubirilor.
  • După înregistrarea cererii, operatorul de reţea va programa – împreună cu furnizorul şi clientul – data verificării la domiciliu. Apoi, în urma investigaţiilor, se va decide cu privire la acordarea despăgubirilor.
  • Clientul va avea de ales între primirea unei despăgubiri calculate de operator în funcţie de valoarea electrocasnicelor stricate şi durata perioadei în care au fost folosite sau, dacă este cazul, plata reparaţiilor deja suportate.
  • Plata se va face prin intermediul furnizorului, fie direct clientului, prin transfer bancar, prin mandat poştal sau în numerar. De asemenea, va exista şi varianta scăderii sumei de bani din facturile următoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net