Sat antic, scos la suprafață de secetă! Imagini inedite

Ruinele unui sat antic din secolul al XI-lea au reapărut în Spania, din cauza secetei – fenomen neobișnuit pentru această perioadă a anului. Acesta este situat în ceea ce este acum cunoscut drept rezervorul Sau din Catalonia.

Biserica din Sant Romà de Sau, februarie 2024
Biserica din Sant Romà de Sau n-a mai fost văzută în întregime de 60 de ani (Foto: Profimedia)

În imaginile care au fost difuzate de Agenția de presă catalană pe 1 februarie, locuințele și biserica municipalității Sant Romà de Sau, care au fost construite în secolul al XI-lea, pot fi văzute în toată splendoarea lor. Biserica servește ca un marker al gradului de secetă în regiune. Atunci când rezervorul de Sau este plin, se poate vedea doar vârful bisericii. Dar atunci când clădirea este expusă în întregime, aceasta arată o lipsă alarmantă de apă, conform News.ro.

Rezervorul Sau este unul dintre cele nouă aflate în Catalonia. El alimentează, de obicei, 6 milioane de oameni cu apă și este al doilea ca mărime, din această zonă. Rezervorul este în prezent plin doar în proporție de 4,7%. Acesta este cel mai scăzut nivel pe care l-a înregistrat de la înființarea sa, în urmă cu 60 de ani. „Aşa cum am tot spus în ultimii trei ani, nu văd un sfârşit al secetei din Catalonia. Prin urmare, putem spune că intrăm pe un teritoriu necunoscut”, a declarat Javier Martin Vide, profesor de geografie la Universitatea din Barcelona, citat de cotidianul spaniol El Confidencial.

Rezervorul este plin doar în proporție de 4,7% (Foto: Profimedia)
Rezervorul este plin doar în proporție de 4,7% (Foto: Profimedia)

Stare de urgență în unele zone din Spania

Este incredibil cât de mult a scăzut nivelul apei”, a spus Sergio Iberico, care vizitează des lacul de acumulare, potrivit Euronews. „Îmi amintesc că am vâslit aici în trecut și nivelul apei era la fereastra turnului bisericii.”

Antonio Rodriguez, care locuiește în apropiere, spune că scăderea nivelului apei l-a lăsat îngrijorat pentru el și familia lui: „Se termină apa. Îmi restricționez deja utilizarea apei, folosesc doar ceea ce este necesar. Dar rămânem fără apă.” Biserica antică din Sant Romà de Sau este doar un semn al unei urgențe mai ample de secetă cu care se confruntă Spania. Regiunile cel mai grav sunt Andaluzia și Catalonia - ambele fiind zone importante agricole și producătoare de alimente. Oraşul Barcelona şi împrejurimile sale se află în stare de „urgenţă” din cauza secetei din această lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net