Conacul unde s-a filmat „Colierul de turcoaze” și „Secretul lui Bachus” a ajuns în ultimul hal. Bijuteria arhitecturala, lăsată pradă nepăsării. VIDEO

Conacul Matac din Valea Călugărească, locul unde a fost cazat, în 1969, Richard Nixon, primul președinte al SUA care a vizitat România, și a găzduit „nașterea” multor filme precum „Colierul de turcoaze” și „Secretul lui Bachus”, este acum în pericol să se transforme în ruiă.

Conacul Matac este o ruină / foto: adevarul
Conacul Matac este o ruină / foto: adevarul

Abandonat din 2007, conacul a căzut pradă crizei financiare, disputelor pentru moștenire, neglijenței statului sau poate a intereselor imobiliare. De aici, până la dezastru, a fost doar un pas.

Aflat într-una dintre cele mai frumoase regiuni viticole din România, la Valea Călugărească, celebrul conac Matac nu a mai găzduit oaspeți de 14 ani. Aici, în trecut, se organizau degustări exclusive de vinuri și cercetare în domeniul viticulturii.â

În Conacul Matac s-au filmat pelicule celebre

Pe vremuri, a fost loc de filmare pentru mari actori români, precum: Florin Piersic, Magda Barbu, Jean Constantin sau Gheorghe Dinică.

O scenă memorabilă din filmul „Secretul lui Bachus” a fost înregistrată pe terasa conacului Matac din Valea Călugărească. Ne amintim cu toții de Gheorghe Dinică, interpretând rolul directorului dubios al IAS Vinicola, Gheorghe Cercel, servit la micul dejun de „majordomul” Jean Constantin.

Pe scările aceluiași conac, cobora în stilul inconfundabil, Mărgelatu, interpretat de Florin Piersic în filmul „Colierul de turcoaze”. Dar astăzi, din măreția acelei clădiri nu mai rămâne decât un aspect trist: obloane trase, ferestre sparte, invadat de buruieni și cu mobilier vechi și prăfuit.

Conacul Matac aparține Statului Român și nu poate fi salvat

Conacul Matac face parte din domeniul public al statului și se află în administrarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească.

În 2011, Consiliul Județean Prahova, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească și Primăria Valea Călugărească au început un proiect comun pentru reabilitarea conacului Matac, integrându-l în Drumul Vinului, dar s-a intervenit doar pentru acoperișul clădirii emblemă a regiunii viticole prahovene, care încă rămâne într-o stare precară.

„La un moment dat, DNA-ul a intervenit și lucrurile s-au oprit. Dar, în urma investigațiilor, acoperișul a fost refăcut și acum interiorul este protejat de ploaie. Nu mai sunt la curent cu stadiul investigației, pentru că Institutul nu a fost implicat în dosar”, a declarat Marin Ion, directorul Institutului de Cercetare de la Valea Călugărească, potrivit adevarul. 

Construit în 1901 pe o moșie Cantacuzină de către familia inginerului de Căi Ferate Barbu Matac, conacul Matac a fost preluat de stat în anii '50 și a fost utilizat în cadrul stațiunii de cercetare pentru viticultură.

Conform HG 66/2018 privind reorganizarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, finanțarea acestuia se realizează din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Șișești”, instituție aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În aceeași hotărâre, conacul Matac este inclus în lista bunurilor din domeniul public al statului, administrate de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească.

Vor să-l readucă în circuitul turistic

În prezent, intenția Institutului este de a reintroduce conacul într-un circuit turistic, dar întâmpină obstacole. O parte din moșia unde se află conacul a fost retrocedată moștenitorilor.

„Există un blocaj momentan. Moștenitorii au obținut aproximativ 5 hectare din terenul din fața conacului, inclusiv aleea și crama. Putem accesa o rută alternativă în spatele conacului, dar nu are același impact. Suntem în discuții cu moștenitorii. Suntem deschiși pentru un parteneriat. Pas cu pas, vom găsi o soluție”, a subliniat directorul Institutului de Cercetare pentru Viticultură de la Valea Călugărească.

Conacul are un potențial uriaș pentru turism. Există trei locuri unde se pot organiza degustări de vin: pe terasă, în subsol și în cramă. Clădirea dispune de patru camere ce pot fi amenajate pentru cazarea turiștilor și o curte de 0,4 hectare, ce a rămas după retrocedarea unei părți a moșiei.

„Estimăm că sunt necesari aproximativ un milion de euro pentru renovarea conacului”, a menționat directorul Institutului.

În prezent conacul nu se mai poate vizita la liber. Are pază, iar cei care doresc să facă fotografii trebuie să-şi anunţe intenţia la institut.

Deşi Valea Călugărească este una dintre cele mai cunoscute zone pentru culturile de vie, nu există în prezent nicio cramă unde se pot face degustări de vin într-un cadru organizat, turistic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net