Satul în care toți cei 6.000 de oameni locuiesc pe aceeași stradă. E numit „bijuteria ascunsă” a Europei

Imaginea unui sat din Europa, în care toți cei 6.000 de oameni își au domiciliul pe aceeași stradă lungă de 9 kilometri, a devenit recent virală. Localizat în județul Cracovia, Voiedovatul Polonia Mică, în sudul Poloniei, satul Sułoszowa este numit „Mica Toscana” datorită aspectului său neobișnuit.

Satul Sułoszowa este numit „Mica Toscana” datorită aspectului său neobișnuit / Foto: Shutterstock
Satul Sułoszowa este numit „Mica Toscana” datorită aspectului său neobișnuit / Foto: Shutterstock

„Bijuteria ascunsă” a Europei, supranumită „Mica Toscana”, Sułoszowa, este un mic sat din județul Cracovia, la aproximativ 29 km nord-vest de capitala regională Cracovia. Interesant la această mică localitate este faptul că toți locuitorii și-au ridicat căminele unii lângă alții, de-a lungul unei străzi, în spate având lungi porțiuni de teren în care și-au amenajat grădini.

La începutul acestei luni, o imagine filmată cu drona a reușit să surprindă tot satul, care a devenit ulterior virală pe Twitter. În 2017, potrivit autorităților poloneze, localitatea avea o populație de 5.819 de persoane, iar datorită numărului atât de mic de locuitori, toți se înțeleg foarte bine și nu este de mirare că vecinii au format o adevărată comunitate.

„Oamenii nu apreciază ce e sub nasul lor”

„Viața aici este lentă și destul de liniștită, dar îmi place. Până nu am văzut pozele de sus, nu prea am apreciat cât de frumos este aici. Așa este de multe ori, oamenii nu apreciază ce e sub nasul lor”, a declarat Marian Gęgotek (68 de ani), un locuitor al micului sat, potrivit DailyMail.

„Am văzut imaginea aeriană pe Internet și știu că oamenii vorbesc despre noi și nu sunt atât de surprins, satul nostru este o priveliște minunată”, „Avem Zilele Căpșunilor în care ne adunăm cu toții și gustăm noile culturi și cântăm muzică live. Avem și Zilele Cartofului în care facem același lucru. Dar oamenilor le place să bârfească. Și toată lumea știe pe toată lumea”, au declarat și alți locuitori.

Sułoszowa este un sat izolat

Chiar dacă este considerat „bijuteria ascunsă” a Europei, este destul de dificil să ajungi în satul Sułoszowa dacă nu ai mașină personală. În această localitate nu există taxiuri, iar singura opțiune este autobuzul. „Se presupune că suntem aproape unii de alții, dar, de fapt, suntem departe. Puteți ajunge la Cracovia cu autobuzul de la Olkusz (un sat aflat la 13 km distanță), dar există doar câteva dintre ele în timpul zilei și sunt adesea supraaglomerate, astfel încât o să călătoriți ca sardinele”.

„Nu există taxiuri aici, deci nu ai altă opțiune decât să mergi pe jos. În ziua de Crăciun, am mers 5 km la o familie”, a spus și Martyna, în vârstă de 37 de ani, o altă locuitoare a micii localități.

Fondat în secolul al XVI-lea de un ofițer de armată aristocrat care reprezenta Coroana Regatului Poloniei, satul este izolat de alte sate prin lungi porțiuni de drum goale. În fiecare an, vizitatorii se adună pentru a explora stâncile locale, râpele și peste 400 de peșteri.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
saptamana luminata
flori jpeg
image png
1 femeie menopauza jpg jpeg
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net