Scandalul care a zguduit România. Personajul important care a cheltuit banii orfanilor pe prostituate

Poveștile vechi arată că bani pentru prostituție s-au dat dintotdeauna. În anul 1898, un scandal zguduia orașul Arad. Presa de la acea vreme scria că un casier, pe nume Krivány János, a strâns banii unor copii de la orfelinat, iar apoi a fugit cu ei, scrie adevărul.ro. I-ar fi cheltuit pe prostituate și lăsa să se înțeleagă că urma să emigreze în Statele Unite.

Cheltuia banii pe prostituate Foto: Pixabay.com
Cheltuia banii pe prostituate Foto: Pixabay.com

Krivány János era casierul care aduna banii orfanilor din Arad. Într-o zi, însă a decis să fugă cu tot cu bani. Și-a trimis și părinții la Băile Tușnad.

A dat pe prostituate banii orfanilor arădeni. Valul de demisii care a urmat: procurorul șef, vice-comitele Aradului și președintele societății orfanale din Arad. Krivány a dispărut fără urmă cu banii, lăsând însă să se înțeleagă că va emigra în Statele Unite, prin portul Hamburg.

„A dat pe prostituate banii orfanilor"

A aranjat în așa fel încât de la Hamburg cumnatul său, un oarecare Purman, secretar la Ministerul de Finanțe, să primească în numele său un plic cu 15.000 de franci și cu rugămintea de a trimite banii familiei lui Krivány, la Băile Tușnad. Purman, având o bănuială, a trimis banii comitelui suprem al Aradului, care, făcând o anchetă, descoperi proporțiile colosale ale fraudei. Poliția din Arad a înștiințat toate autoritățile polițienești, atât din Hamburg cât și din celelalte porturi ale Europei”, povestește Andrei Ando, doctor în istorie al Universității din Oradea și doctor în Filologie al Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Krivány era numit un "mare escroc" 

Krivány János Foto: adevarul.ro
Krivány János Foto: adevarul.ro

 Ministerul Afacerilor Străine declara că Krivány se ascunde în România, iar în presa de la acea vreme se scria despre acest ca fiind un "mare escroc".  „În acelaș timp, ziarul suedez Stokholms Tidningen anunța că, pe de pe vaporul «Themis», o persoană ce pare, după semnalmente, faimosul hoț Krivány, s-a aruncat în mare în strâmtoarea Skagerak. Informația s-a dovedit falsă. În decembrie 1898, Kriványi, căutat deja în toate marile orașe europene, a fost arestat”, mai spunea Andrei Ando. 

În urmă cu mai bine de 10 ani, în România existau, oficial, cam 2.000 de prostituate, care câştigau lunar aproximativ 3 milioane de euro. Neoficial, suma este de aproape 20 de ori mai mare. Specialiştii spun că numărul real al celor care practică cea mai veche meserie din lume este, de fapt, de cel puţin zece ori mai mare, ceea ce înseamnă că, anual, veniturile înseamnă aproape 360 de milioane de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net