Scena Naşterii Domnului este gata! Icoana din Catedrala Naţională are dimensiuni impresionante

Ultima actualizare:

Imagini cu Icoana Maicii Domnului şi scena Naşterii Domnului din Catedrala Naţională au fost finalizate şi făcute publice în premieră de Basilica, Agenţia de Ştiri a Patriarhiei Române, imediat după demontarea schelelor din absida de sud.

Icoana are dimensiuni impresionante și este lucrată integral din mozaic
Icoana are dimensiuni impresionante și este lucrată integral din mozaic

Catedrala recordurilor nu se dezminte! Icoana, care are dimensiuni impresionante, 178 de metri pătraţi, este lucrată în mozaic din sticlă de Murano şi piatră naturală. Opera, realizată de pictorul Daniel Codrescu şi echipa sa, o înfăţişează pe Maica Domnului, în faţa grotei, alături de Pruncul Hristos înfăşat şi pus în iesle.

Acesta este stadiul actual al lucrărilor la exterior
Acesta este stadiul actual al lucrărilor la exterior

Concomitent cu lucrările de la scena Naşterii Domnului, s-au aplicat pe pereţi icoanele specifice zonei Arcului Triumfal, în proporţie de aproximativ 80-90%, iar în prezent se lucrează la finalizarea acestui registru, preconizat a fi finalizat până la finalul anului, transmite Basilica.

Sub scena Naşterii Domnului vor putea fi admirate alte şapte icoane care ilustrează cronologic scene din viaţa Mântuitorului: Întâlnirea Sfintei Fecioare Maria şi Sfintei Elisabeta, Recensământul lui Quirinius, Întâmpinarea Magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea pruncilor şi Întâmpinarea Domnului.

Iconostasul catedralei e cel mai înalt dintre toate bisericile ortodoxe. Foto: basilica.ro
Iconostasul catedralei e cel mai înalt dintre toate bisericile ortodoxe. Foto: basilica.ro

În aceste momente se lucrează intens la proiectul iconografic al turlei mari, unde suprafaţa de pictură este uriaşă: 2.830 metri pătraţi şi se estimează că lucrările se vor întinde pe o perioadă de aproximativ un an.

Catedrala, record după record

• Catedrala Mântuirii Neamului deţine cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 metri şi o înălţime de 17,1 metri, recordul fiind confirmat, în primăvara anului trecut, de Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), aminteşte Basilica.

• A fost sfinţită în urmă cu patru ani, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire şi are hramurile Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor şi Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

• Catedrala Naţională este înaltă de 120 de metri şi va fi dotată cu opt lifturi. Clopotele au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri.

Clopotele au o greutate totală de 33 de tone
Clopotele au o greutate totală de 33 de tone

• Are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, care vor fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă. De asemenea, catedrala are un total de 392 de ferestre.

• În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuţi, dar şi fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel, potrivit Agerpres.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net