Icoană făcătoare de minuni, adusă la închinat la Mănăstirea Pantocrator, din Teleorman

În Duminica a treia după Paști se amintește de femeile mironosițe care au mers la mormântul Mântuitorului pentru ca să-i ungă trupul cu uleiuri aromate, conform tradiției iudeilor care cerea ca trupurile morților să fie unse cu mir parfumat. În cazul lui Iisus, care fusese dat jos de pe cruce și îngropat în grabă, datorită sabatului, acest ritual nu avusese loc. 

Icoana Maicii Domnului "Panaghia Soumela" cu  Evanghelia Sfântului Hristofor și Sfânta Cruce
Icoana Maicii Domnului "Panaghia Soumela" cu Evanghelia Sfântului Hristofor și Sfânta Cruce

Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, hram al mănăstirii Pantocrator

Mănăstirea Pantrocrator din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman, are drept hramuri pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, Sfântul Ioan Teologul și Sfântul Visarion de Larisa, drept urmare, duminica viitoare se va celebra unul din hramurile mănăstirii.

Cu această ocazie, la mănăstire va fi adusă spre închinare icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea "Panaghia Soumela" din Veria care, conform tradiției, este prima icoană pictată de Sf. Ap. și Evangelist Luca, icoană prin care Dumnezeu a săvârșit multe minuni, moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei care vor fi așezate la închinat, spre bucuria credincioșilor, alături de moaștele Mariei Magdalena în perioada 6-10 mai.

Icoana a fost găsită într-o peșteră, în anul 386, de doi călugări

Icoana Maicii Domnului "Panaghia Soumela” este pentru prima oară în România și este cea mai veche icoană, prima pictată de Sf. Ap. și Evangelist Luca și pe seama căreia se pun cele mai multe minuni făptuite de Dumnezeu prin mijlocirea celei al cărei chip este scris pe lemn. Icoana se află astăzi la Mănăstirea Vermio, dar numele de  Soumela se trage de la Mănăstirea din Trapenzunt, acum Trabzon în Turcia, și se trage de la faptul că “stou Mela” pronunțat “sou Mela” înseamnă “de la Mela”

Mănăstirea Trapenzunt, (foto: shutterstock)
Mănăstirea Trapenzunt, (foto: shutterstock)

Icoana se afla deja într-o peșteră din Muntele Mela când în anul 386 călugării Barnaba și ucenicul lui Spfronie au găsit icoana și au decis să întemeieze mănăstirea care astăzi este cunoscută ca Mănăstirea Trapenzunt. În anul 1461 regiunea a fost cucerită de turci dar monahii au rămas iar Mănăstirea a funcționat până în anul 1923 când grecii din Asia Mică și din Pont au fost deportați pe meleagurile strămoșești, iar icoana “Panaghia Soumela” manuscrisul Evangheliei alcătuite pe pergament de Sfântul Hristofor  și Sfânta Cruce dăruită de împăratul Manuel Comnenul, cele mai scumpe odoare ale mănăstirii au fost ascunse.

Odoarele au fost regăsite cu sprijinul premierului Grec Elefterios Venezelos și cu aprobarea premierului turc Ismet Inonu. Părintele Hrisant Mitropolitul Trapenzuntului a căutat cu ajutorul soldaților greci și turci odoarele sfinte și după ce le-au găsit au fost duse în Grecia, la Atena, unde au fost găzduite la muzeu până în anul 1951.

Icoana se află din 1952 în Vermio

În fiecare an, la 15 august, icoana este scoasă în pelerinaj
În fiecare an, la 15 august, icoana este scoasă în pelerinaj

În anul 1952 a fost ridicată o nouă biserică "Panagia Soumela”, ridicată pe un loc asemănător din munții Macedoniei, la Kastania din Vermio, și icoana și-a găsit un nou “acasă”, unde, în fiecare an, la 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, este scoasă în pelerinaj. După 40 de ani, au fost aduse tot aici Evanghelia Sfântului Hristofor și Sfânta Cruce a împăratului Manuel Comnenul.

Programul de închinare de la Mănăstirea Pantocrator

Icoana Maicii Domnului "Panaghia Soumela” va fi întâmpinată vineri 6 mai 2022 și împreună cu moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena vor fi scoase la închinat începând cu ora 19.00 când va urma și o slujbă de priveghere compusă din  Slujba Sfântului Maslu, Paraclisul Sfântului lerarh Luca al Crimeei și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Sâmbătă, 7 mai,  de la ora 9.00 va fi săvârșit Acatistul Sfântului lerarh Luca al Crimeei și Sfânta Liturghie va fi oficiată la altarul de vară al mănăstirii, cu hramul Schimbarea la Față.

Duminică, 8 mai, fiind duminica Sfintelor Femei Mironosițe, hramul Mănăstirii Pantocrator, de la ora 8.30 va fi citit Acatistul Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, iar de la ora 9.15 un sobor de preoți arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vor oficia la altarul de vară, Sfânta Liturghie Arhierească. 

Luni, 9 mai, va fi oficiată sfânta Liturghie

Marți, 10 mai, Icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela și moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei vor pleca spre Grecia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net