O icoană românească, din perioada medievală, a fost vândută la licitație penrtu o sumă fabuloasă

O cunoscută casă de licitații din România a organizat, marți, un eveniment în cadrul căruia a fost scos la vânzare un lot generos de obiecte de artă sacră. Una dintre cele mai impresionante piese  cumpărate de participanți este o icoană românească, din perioada medievală.

Icoana „Răstignirea Domnului” a fost pictată în epoca domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521)
Icoana „Răstignirea Domnului” a fost pictată în epoca domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521)

Cumpărătorul a scos din buzunar suma de 12.000 de euro, prețul de pornire al icoanei fiind de 4.000 de euro. Evaluatorii au estimat că icoana „Răstignirea Domnului” a fost pictată în primele decenii ale secolului al 16-lea, în epoca domnitorului Neagoe Basarab (domnitor al Țării Românești între anii 1512 – 1521).

PREȚUL DE PORNIRE AL LICITAȚIEI A FOST 4.000 DE EURO

Tema icoanei este ilustrată conform schemei compoziționale stabilite în arta bizantină. Crucea cu Iisus răstignit formează axul de simetrie al compoziției, simetric, de o parte și de alta a Crucii fiind redați în picioare, în atitudine de profundă durere, Maica Domnului și Sfântul Ioan Evanghelistul. Deasupra brațului orizontal al crucii, la stânga și la dreapta, doi îngeri în zbor, plâng stergându-și lacrimile cu câte o năframă ținută în mâini. Fundalul icoanei este auriu în partea de sus și roșu cărămiziu în partea de jos, reprezentând zidul Ierusalimului. Rama aurie, decroșată și dublu profilată, este pictată pe margini cu roșu.

Expresivitatea chipurilor personajelor, prezentarea rănilor sângerânde ale lui Iisus răstignit (sângele care curge pe craniul lui Adam aflat la baza Crucii sugerează spălarea păcatului originar), inscripțiile de pe icoană, în slavă veche, inițialele INRI, (Iisus Hristos Regele Iudeilor) este înlocuit cu ”Țarul” Iudeilor, cuvânt folosit în slava veche pentru rege, toate acestea luate împreună, demonstreză influența picturii sârbești în executarea picturii icoanei, databilă în primele decenii ale secolului al XVI-lea”, se arată în descrierea icoanei vândute în cadrul evenimentului „Licitația de Artă Sacră”.

Icoana „Cetatea Ierusalimului", pictată în 1863, a fost achiziționată pentru 8,750 de euro
Icoana „Cetatea Ierusalimului", pictată în 1863, a fost achiziționată pentru 8,750 de euro

În cadrul aceleeași licitaţii a mai fost achiziționată o piesă rară, deosebit de bine conservată, icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului", datarea fiind estimată pentru anul 1863. Piesa ornată cu foiță de aur și argint, de mari dimensiuni, 135 x 194 cm, este pictată pe pânză și a fost cumpărată cu 8.750 de euro. Prețul de pornire a fost de 2.000 de euro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net