Scriitorul român care și-a cerut iubita în căsătorie la numai o zi după ce a cunoscut-o: „Era în stare să sărute pământul pe care călcam”

Marin Preda, cel mai iubit dintre amanți. Pentru soțiile lui era „bărbatul pe care o femeie visează să-l găsească“. Singura dragoste care nu l-a trădat: literatura. 

Marin Preda a iubit cu patos o singură femeie / foto: arhiva
Marin Preda a iubit cu patos o singură femeie / foto: arhiva

Marin Preda a fost considerat „cel mai iubit dintre pământeni” de cele trei soții ale sale. Scriitor pasional și adesea chinuit de iubire, Preda era descris de soțiile sale mai întâi ca scriitor și apoi ca amant.

Marin era „omul pe care o femeie visează să-l găsească”. Aurora Cornu a fost marea lui iubire, Eta Vexler, soția evreică care i-a adus antipatia regimului, iar Elena, femeia care l-a făcut tată.

„Iubirea poate să fie oricum, numai să fie! Poţi să arăţi ca un chimval răsunător, dar dacă dragoste nu e... spune evanghelistul. E vorba, desigur, de dragostea divină, dar a noastră, cea profană, are oare vreo limită care s-o împiedice să atingă graniţa divinului? Lăcaşul ei nu e tot inima umană?”, se întreba Marin Preda, prin Victor Petrini, în celebrul roman „Cel mai iubit dintre pământeni”, potrivit Historia. 

Pentru cele trei soții, Preda era un soț adorat și dificil de înțeles. Preocupat mai mult de carieră și literatură, se spune că Preda nu a trăit iubiri adolescentine care să îi fi marcat existența sau să îi influențeze scrierile. Marea dragoste a descoperit-o la 32 de ani când a întâlnit-o pe tânăra Aurora Cornu, de doar 20 de ani.

Aurora Cornu a fost marea dragoste a lui Marin Preda

Povestea de iubire dintre Aurora și Preda a început la malul mării. S-au văzut prima dată în 1952 la vila Uniunii Scriitorilor, dar abia doi ani mai târziu, la malul mării, au început să se cunoască mai bine. Aurora ocupa camera care ar fi trebuit să îi revină scriitorului, dar Preda i-o cedează. Aurora, încăpățânată, pleacă. Din corespondența lor, reiese că Preda s-a îndrăgostit nebunește în acel moment.

A doua zi, îi scrie prima scrisoare de dragoste: „Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopeta şi sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău... Totul, aspiraţiile tale, somnul tău...”. Aceasta a fost începutul unei povești tulburătoare de dragoste.

Marin Preda a cerut-o de nevastă pe Aurora Cornu a doua zi, dar tânăra a luat propunerea ca pe o glumă. Aurora pleacă mai devreme de la mare, lăsându-l pe scriitor profund îndrăgostit și plin de dor. Scrisorile lui Preda către Aurora arată cât de mult îl tulburase această întâlnire.

S-au căsătorit trei ani mai târziu, în 1955, simplu și fără fast. Aurora Cornu a povestit că Preda era un soț dedicat: „Marin era în stare să sărute pământul pe care călcam”. Fiecare despărțire de Aurora, chiar și temporară, era chinuitoare pentru scriitor, care continua să-i scrie scrisori de dragoste.

Aurora a descoperit manuscrisul romanului „Moromeții” și l-a încurajat pe Preda să-l publice. Despre „Moromeții”, Aurora a spus că este „copilul” lor.

Despărțirea i-a provocat o mare depresie lui Marin Preda

Aurora l-a părăsit pe Preda în 1957, dorind să vadă lumea și să se dezvolte artistic. Preda a suferit enorm, a fost internat în spital pentru depresie, dar a continuat să o iubească pe Aurora. S-au revăzut după divorț, dar durerea rămăsese.

În 1958, în plină criză afectivă, Preda o întâlnește pe Eta Vexler, cu care se căsătorește rapid. Relația cu Eta, de origine evreiască, îi atrage antipatia regimului comunist. Căsătoria durează opt ani, iar Eta emigrează după divorț.

În 1968, Preda se căsătorește cu Elena Mitev, care îi dăruiește doi fii, Nicolae și Alexandru. Elena a povestit cum Preda, deși preocupat de creația sa, era un tată devotat și plin de iubire.

Marin Preda, omul visat de orice femeie și ce spunea despre iubire

Soțiile și iubitele lui Preda au recunoscut că scriitorul era bărbatul ideal, dar pentru el, literatura era mai presus de toate. Aurora Cornu a spus că literatura a fost singura iubire care nu l-a trădat niciodată.

Marin Preda despre Iubire

„Dispariția iubirii e ca o oglindă întoarsă, nu se mai vede nimic...”

„Când faci dragoste, moartea își ia tălpășița.”

„Iubirea poate să fie oricum, numai să fie...”

„Primejdia în care se află un bărbat care iubește total o femeie...”

„Dacă dragoste nu e, nimic nu e.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistem de rachete patriot al armatei germane profimedia 0773167857 jpg
image
image
image
image
image
image
Orsova Veche jpg
sanziene unsplash jpeg
bulgaria 2098838 1280 jpg
bloc China jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
castraveti png
pisică  foto   Shutterstock jpg
555 (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net