Misterul morții lui Marin Preda. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu marele scriitor: „A dispărut după ce...”

Ultima actualizare:

În data de 16 mai 1980, Marin Preda a fost găsit mort în camera cu numărul 6 de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia. În ciuda faptului că medicii legişti au consemnat cauza morții „asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale”, în jurul decesului marelui scriitor au luat naștere o serie de scenarii și teorii.

Moartea plină de mister a scriitorului Marin Preda / Foto: Captură video
Moartea plină de mister a scriitorului Marin Preda / Foto: Captură video

Moartea misterioasă a lui Marin Preda

Procesul verbal încheiat pe 16 mai 1980 în Bucureşti, arată că Dan Claudiu Tănăsescu, membru al Uniunii Scriitorilor, şi Cornel Popescu, redactor-şef la Editura „Cartea Românească”, aflați la Casa de Creaţie Mogoşoaia, subordonată Consiliului culturii şi educaţiei socialiste, etajul 1, la camera 5, unde dormea scriitorul Marin Preda, în jurul orei 12.15, ca să plece împreună la Focşani, nu au primit nici un răspuns atunci când au ciocănit la ușa, așa că, au intrat în cameră.

„Pe marginea patului de lângă fereastră (patul din dreapta) se află în poziţie culcat pe partea anterolaterală dreapta a corpului şi cu partea laterală dreaptă a feţei sprijinită de saltea, Marin Preda.

Membrele inferioare sunt coborâte din pat, flectate de la genunchi atingând parchetul. (…) În dreptul corpului decedatului, pe covor, se observă o pereche de ochelari cu braţele deschise. Cadavrul este îmbrăcat cu pijamale, papuci şi un pardesiu înspicat negru cu alb. Pe cearşaf, în dreptul capului şi pe jos în apropierea patului se găsesc urme de vomă”, arată documentul, potrivit Adevărul.ro.

Teoriile care învăluie cauza decesului

În 1998, a fost citit raportul medico-legal al morții scriitorului de către medicul legist Vladimir Beliş, care avea în acel moment 40 de ani de experienţă, declarând într-un interviu că nu i se par suficiente explicaţiile doctorilor respectivi. De asemenea, au existat teorii cu privire la cauza decesului, de la uciderea sa de Securitatea care îl urmărea de ani buni sau executarea de către agenţii KGB, pentru că îi supărase pe ruşi cu apariţia romanului „Delirul”, până la otrăvirea ultimei sute de mililitri de votcă băută de acesta în acea noapte și suspectarea de către familia sa, fratele său, Alexandru Preda (Saie) şi fosta soţie Aurora Cornea, că scriitorul ar fi fost executat.

„Cei care cu metodă l-au purtat către moarte pe Marin Preda, cum l-au purtat şi pe Nicolae Labiş, vor plânge şi vor striga tare, o ştiu…”, a scris atunci, în revista „Luceafărul“, poetul Cezar Ivănescu.

„Să nu dăm vina pe alţii, pe mediul imediat, pe adevăraţii ori falşii prieteni. O personalitate ca a lui Marin Preda s-a dispensat totdeauna de dădace şi surori de caritate morală. Cum să-l aperi pe Marin Preda de Marin Preda, dacă el însuşi nu vrea sau nu poate să se apere?” a publicat în „România literară”, câteva zile mai târziu, și criticul literar Nicolae Manolescu.

De asemenea, într-un interviu pentru Adevărul, criticul Rugen Simion a declarat: „Ipotezele despre moartea lui circulă şi azi. O parte din jurnalul său intim a dispărut. Poate am fi aflat, din acele pagini, mai multe lucruri despre viaţa lui intimă. Azi nu ştim mai multe decât ştiam în mai 1980. Ştim doar că a dispărut după ce scrisese un roman dur despre biografia unui profesor de filosofie într-un regim dictatorial. Un curaj enorm. Şi l-a asumat. Mi-a spus, odată, la începutul anului 1980, după apariţia romanului «Cel mai iubit dintre pământeni»: «Domnule, noi trebuie să facem în aşa fel încât literatura română să reziste încă o sută de ani»”.

Ultima zi din viața scriitorului Marin Preda

Ce s-a întâmplat în misterioasa zi de 15 mai 1980? În volumul „Scriitor în comunism (nişte amintiri)“, scriitorul Ştefan Agopian relatează evenimentele din acea zi, aflându-le de la poetul Virgil Mazilescu, participant la petrecere şi martor la tot ce s-a întâmplat. Potrivit acestuia, înainte de a fi găsit mort în dimineața următoare, Marin Preda s-a întâlnit la un restaurant din Bucureşti cu un prieten, după care a mers la o casă de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia unde a petrecut la ziua de naştere a scriitoarei Sonia Larian.

„Despre moartea lui Marin Preda s-a speculat enorm şi nu puţini au fost cei care erau siguri că fusese omorât. Publicase romanul «Cel mai iubit dintre pământeni» în februarie '80 şi în mai era mort. Romanul avea un succes nebun şi, cum ataca regimul comunist (perioada Dej, desigur) mulţi s-au gândit că Securitatea îi venise de hac. Alţii au insinuat că mai mulţi scriitori l-au împins să bea mai mult decât ar fi fost cazul, ceea ce i-a provocat moartea.

În realitate, lucrurile stau în mare cam aşa: în 15 mai, Marin Preda a mâncat în oraş, probabil cu Mircea Dinescu cu care era prieten. Au mâncat şi au băut moderat. După aceea, Marin Preda s-a despărţit de Dinescu şi s-a întors la editură să îşi ia nişte lucruri. Se pare că la editură a băut ceva tărie, whisky probabil. Pe urmă a plecat la Mogoşoaia cu un taxi.

Adevărul e că scriitorii mergeau la Mogoşoaia, nu neapărat ca să scrie, ci mai mult ca să bea şi să trăncănească. Erau şi din aceia care scriau, acolo îşi scrisese Marin Preda ultimul roman, dar în seara aceea s-a dus mai mult ca sigur ca să bea. Mogoşoaia mai era şi un loc de refugiu pentru scriitorii fugiţi de acasă cu amantele (iubitele) lor. Nu era cazul lui Marin Preda. Dorea să mai bea, ceea ce a şi făcut. S-a dus întins la restaurant şi acolo a dat peste criticul Lucian Raicu, care sărbătorea ziua de naştere a soţiei sale, prozatoarea Sonia Larian.

La masă mai erau şi alţi invitaţi. Preda a fost poftit la masă şi s-a apucat de băut. După o vreme a zis că se duce la culcare. Nimeni nu ştie ce-o fi făcut în cameră, probabil c-a adormit. Noaptea târziu a reapărut în restaurant şi a dat din nou peste petrecăreţii cu care băuse mai devreme. A cerut vodcă şi a băut dintr-o răsuflare un pahar de 200 de grame. S-a îmbătat instantaneu şi a fost cărat în cameră. A fost găsit mort a doua zi dimineaţa. Vărsase în somn şi se sufocase cu propria lui vărsătură. Ştiu povestea de la poetul Virgil Mazilescu, care fusese la ei acolo la masa cu pricina”, a scris Ştefan Agopian, în volumul „Scriitor în comunism (nişte amintiri)“, conform sursei menționate.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net