Secretul din spatele celebrului tablou „Fata cu cercel de perlă”. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință susțin că au aflat secretul din spatele celebrului tablou „Fata cu cercel de perlă”, creat de pictorul Johannes Vermeer. Cercetătorii au măsurat efectul pe care opera îl are asupra creierului și astfel au dat verdictul.

Tabloul „Fata cu cercel de perlă”
Tabloul „Fata cu cercel de perlă”

„Ne așteptam ca tânăra din tablou să fie considerată specială”

În urma cercetărilor, oamenii de știință au ajuns la concluzia că privitorul rămâne captiv în ceea ce ai eu denumit „o buclă de atenție susținută”, un fenomen neurologic specific tabloului cu pricina, spun cei care au făcut cercetări, potrivit Agerpres.

Se pare că vizitatorii sunt atrași mai întâi de ochii tinerei din tablou, după care privirile se ațintesc asupra gurii și alunecă spre perlă, apoi din nou spre ochi.

"Sunteţi obligat să rămâneţi atent, fie că vă doriţi sau nu acest lucru”, spune Martin De Munni, de la compania de cercetare Neurensics.

De asemenea, prin măsurarea activității cerebrale a participanților la studiu, cercetătorii au descoperit că stimulare puternică a precuneusului, respectiv partea de creier care gestionează identitatea personală și conștiința.

"Ne aşteptam ca tânăra din tablou să fie considerată specială. Însă motivul ne-a surprins şi pe noi. De ce recunoaşteţi această pictură, dar nu şi pe celelalte? Datorită acestui 'nu ştiu ce'", a adăugat el.

„Este important să fim interesați de artă”

Mai mult decât atât, oamenii de știință au făcut comparație între reacția creierului când contemplă tabloul original în muzeu și atunci când privește doar o copie. Ei au ajuns la concluzia că emoția pe care o simte spectatorul este de 10 ori mai mare decât dacă privește un poster.

"Este foarte important să fim interesaţi de artă, fie că este vorba despre fotografie, dans sau lucrările din 'Epoca de Aur' a picturii flamande", a declarat ea într-un interviu pentru AFP. "Creierul nu minte", a declarat Martine Gosselink, directoarea Muzeului Mauritshius.

Directoarea susține că „Fata cu cercel de perlă” deține 3 puncte de focalizare, și anume: ochii, gura și perla. Acest amănunt face diferența dintre acest tablou și celelalte picturi create de Vermeer.

"În acest caz, vedem pe cineva care ne priveşte cu adevărat, în timp ce în toate celelalte tablouri ale lui Vermeer vedem pe cineva care scrie sau care lucrează cu acul”, mai spune ea.

Martin De Munnik este de părere că ar fi interesant să se facă studii asemănătoare asupra altor picture cunoscute, precum „Gioconda”, realizată de Leonardo Da Vinci.

"Oamenii o denumesc (pe 'Fata cu cercel de perlă' - n.red.) uneori 'Gioconda Nordului', dar eu cred că vremurile se schimbă, aşadar poate că 'Gioconda' a devenit 'Fata din Sud'", a glumit el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Tigrul tasmanian  jpg
Lamaie jpg
avc jpg
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
index webp
Meghan Markle dieta jpg
pasageri avion foto pixabay
institutul marius nasta jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net