Secretul teribil al lui Nicolae Ceaușescu: „A doua oară te băga la închisoare...”
Istoria dictaturilor este marcată nu doar de opresiune și control absolut, ci și de o obsesie comună: siguranța alimentelor. Dictatorii lumii erau cunoscuți pentru paranoia lor cu privire la puritatea hranei, iar Nicolae Ceaușescu, liderul României comuniste, nu a făcut excepție de la regulă.
Secretul teribil al lui Nicolae Ceaușescu
Kim Il-sung, tiranul care a condus Coreea de Nord din 1948 până la moartea sa, în 1994, se remarca prin exigențele sale extreme legate de mâncare. Acesta cerea ca fiecare bob de orez să-i fie servit separat și căuta metode neobișnuite pentru a-și prelungi viața. Aceeași obsesie a fost vizibilă și în comportamentul lui Nicolae Ceaușescu, despre care se spune că bea suc de legume crude doar cu paiul, potrivit cărții „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, scrisă de Victoria Clark și Melissa Scott.
Ceaușescu îi enerva frecvent pe liderii străini din cauza acestei manii. De exemplu, Josip Broz Tito, liderul Iugoslaviei, era uluit de precauțiile exagerate ale dictatorului român, care evita hrana solidă și consuma doar sucuri de legume crude. Spre deosebire de el, Tito prefera o bucată de șuncă de porc, ușor prăjită, ca parte constantă a meniului său.
Pentru a-și asigura siguranța, Ceaușescu era însotit în deplasări de un chimist al Securității, responsabil cu verificarea mâncării pentru a elimina riscul de otrăvire sau alterare. Această precauție excesivă reflecta nivelul ridicat de neîntcredere care caracteriza regimul său.
Cu toate acestea, în intimitatea reședinței de la Vila Lac 1, Ceaușescu prefera mâncărurile tradiționale românești. Potrivit arhitectului Camil Roguski, „Trebuia să faci lucrurile bine. Dacă greșeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele românești preferau.” Printre delicatesele lor favorite se numărau sarmalele, friptura și cozonacul, pregătite cu grijă de bucătarii de la reședinț.
În perioada sărbătorilor, reședința lui Ceaușescu era transformată într-un spațiu festiv. Potrivit relatărilor, sute de brazi și mașini cu cetină erau aduse pentru a crea o atmosferă autentică de iarnă. De Crăciun, meniul cuprindea preparate tradiționale românești, cum ar fi sarmalele și cozonacul. Totuși, excesele culinare și obiceiurile bizare contrastau cu imaginea simplă pe care o promovau liderii comuniști.