Sfaturi ca să-ţi închiriezi rapid locuinţa
Ultima actualizare:
Începe în curând un nou an universitar, iar oraşele sunt „invadate” de studenţi aflaţi în căutarea unei locuinţe cu chirie. Dacă vrei să-ţi pui casa la „bătaie”, ar trebui să te grăbeşti, pentru că te afli deja pe ultima sută de metri. Iată ce trebuie să ştii atunci când îţi pregăteşti casa!
- Atenţie la cum mobilezi apartamentul - Studenţii caută o chirie pentru o perioadă determinată de timp. După ce termină facultatea, vor pleca. Însă, pot pleca şi după două, trei luni. Sunt mai instabili, cu alte cuvinte. Deci, este important să avem o locuinţă mobilată într-un stil tineresc şi modern dar fără a cheltui o avere. Se caută strictul necesar: o canapea, o măsuţă şi un televizor în sufragerie un pat şi un dulap în dormitor, o bucătărie utilată cu aragaz, cuptor, frigider, masă, scaune şi dulapuri, eventual un cuptor cu microunde, o baie în care să ai o maşină de spălat rufe. Să nu uităm că timpurile s-au schimbat, iar vitrina bunicii s-ar putea să nu mai fie pe gustul tinerilor.
- Casa trebuie să fie curată-lună - Foarte mulţi proprietari fac greşeala de a scoate la închiriere locuinţe care nu sunt suficient de curate, iar acest aspect este extrem de important. Trebuie făcute din timp toate reparaţiile, dacă este cazul. Mare atenţie la ţevile care curg, la instalaţia electrică, la obiectele sanitare defecte sau parţial defecte. Totul trebuie să fie funcţional în locuinţa ta atunci când primeşti clienţi la vizionare.
- Cum stabileşti preţul corect - În primul rând contează zona în care e amplasată locuinţa, dacă apartamentul se află în apropierea mijloacelor de transport în comun, a unei pieţi sau complex comercial, a unui spital sau policlinici. De asemenea, importante sunt dotările apartamentului: dacă e izolat termic, dacă are balcon, etajul este iarăşi de luat în calcul. Apoi, trebuie să ţii cont de sumele pe care le plăteşti lunar la întreţinere. Dacă iarna ai o întreţinere mare, atunci preţul chiriei ar trebui să fie mai mic. În schimb, dacă întreţinerea este mică, chiria poate fi mai mare. Pentru a stabili o sumă corectă, va trebui să te interesezi care este preţul zonei. Asta ca să nu ceri prea mult sau prea puţin. Evident, contează numărul de camere şi cât de vechi sau nou este imobilul în care se află apartamentul.
- Unde cauţi chiriaşi – Specialiştii ne sfătuiesc să căutăm chiriaşi în rândul rudelor, cunoştinţelor, prietenilor şi colegilor de la serviciu. Este mai sigur aşa deoarece o recomandare venită din partea unei persoane pe care o cunoaştem este mai mult decât binevenită. Apoi, putem apela cu încredere la o agenţie imobiliară. Bineînţeles, putem da un anunţ în ziare sau pe internet, dar trebuie să fim foarte atenţi la persoanele care se declară interesate. Pentru asta, înainte de semnarea contractului, recomandat este să aveţi o întâlnire pentru a vă cunoaşte mai bine. Încearcă să afli cât mai multe informaţii despre persoanele respective, pentru a-ţi da seama dacă va putea plăti chiria lună de lună. Există studenţi care îşi plătesc chiria din salariul pe care îl obţin în urma unui job part-time sau a aunei colaborări, însă există mulţi care sunt „sponsorizaţi” de părinţi. E important acest aspect.
Uite la ce să fii atent când ești tu chiriaș!
Specialiştii site-ului imobiliare.ro îţi dau câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont atunci când cauţi o locuinţă pentru închiriat. Pe lângă preţul mic, mai trebuie să ai în vedere şi următoarele aspecte:
- Starea proprietății - O locuință decentă este una curată și bine întreținută. Asta nu înseamnă că trebuie să te aștepți, în mod invariabil, la mobilier de lux și electrocasnice de ultimă generație, însă o zugrăveală și o curățenie generală sunt cerințe firești, chiar și în cazul segmentului de piață low-cost. Două probleme dificil de eradicat sunt mucegaiul și dăunătorii (gândaci, furnici etc.).
- Instalațiile electrice și sanitare - Instalațiile electrice și cele sanitare ar trebui să fie într-o stare normală de funcționare, iar dacă observi defecțiuni nu te sfii să le semnalezi proprietarului. Pornind de aici, poți iniția o discuție despre modul de remediere a problemelor pe durata contractului de închiriere.
- Cheltuieli adiacente și datorii - Înainte de a lua decizia să te muți (din nou!), interesează-te la cât ajunge valoarea întreținerii, mai ales pe timp de iarnă. Fă un calcul cumulativ al tuturor cheltuielilor adiacente chiriei, pentru a vedea dacă ți le poți permite. Asigură-te, totodată, că apartamentul nu are datorii, mai ales la întreținere, și verifică și situația celorlalte locuințe din bloc.