Sfaturi importante dacă vrei să-ţi închiriezi apartamentul

Ultima actualizare:

Toamna, odată cu începerea şcolilor şi a facultăţilor, cererea pentru apartamente de închiriat creşte. Dacă ai o locuinţă liberă, acum este cel mai bun moment să o scoţi la închiriat. Pentru a obţine un preţ bun, dar şi pentru a aduce în casă oameni de încredere, e bine să respecţi câteva recomandări.

Cum trebuie amenajat

  • Ca regulă principală, trebuie să ştii că cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere, situate în apropierea mijloacelor de transport în comun, a facultăţilor, magazinelor, farmaciilor şi parcurilor. Zona în care e situat blocul, etajul la care ai apartamentul, toate acestea dictează preţul. Însă la fel de importantă este amenajarea interioară. Dacă primele aspecte nu le poţi schimba, dotările şi designul stau în puterea ta să le faci atractive.

  • E bine să ai în vedere că o locuinţă supusă închirierii este, de cele mai multe ori, un spaţiu relativ neutru, pe care viitorii locatari să-l poată personaliza. Nu-l aglomera cu mobilă veche, ponosită, nu-ţi lăsa propriile cărţi şi decoraţiuni! Chiriaşii vor vrea să-şi aducă lucrurile lor.
  • Ordinea şi curăţenia sunt esenţiale. E indicat să dai cu „o mână” de lavabil pe pereţi, să repari ce e stricat prin casă şi să renunţi la lucrurile inutile, care doar ocupă spaţiul. 
  • Dotează locuinţa cu electronice şi electrocasnice necesare. Prea puţini chiriaşi vor accepta să se mute la tine dacă nu ai cuptor cu microunde, frigider sau televizor.

Ia-ţi măsuri de siguranţă!

  • Ai mare grijă pe cine bagi în casă! Ca şi partenerul de afacere, chiriaşul trebuie atent selecţionat.  Încearcă să-l „citeşti”, să vezi că e corect, cu bun simţ. Nu numai prima impresie contează, ci şi cartea de vizită. Ideal e să închiriezi unei familii, unor intelectuali, care vor menţine mai bine curăţenia şi integritatea lucrurilor.
  • Solicită o garanţie, în cuantumul unei chirii pe o lună. Ea trebuie să acopere o parte din potenţialele pagube, precum şi valoarea utilităţilor pe cel puţin două luni. E normală, în condiţiile în care cheltuielile de întreţinere vin la mult timp după plecarea chiriaşului.
  • Totuşi, trebuie să ai în vedere uzura firească a lucrurilor, în timp, şi să nu te aştepţi să primeşti apartamentul exact aşa cum l-ai predat.
  • Încheiaţi contract de închiriere. În el sunt stabilite condiţii clare, care protejează atât chiriaşul de o eventuală evacuare sau de majorarea chiriei, cât şi proprietarul, în cazul în care nu i se plăteşte chiria la timp.

  • Contractul se încheie pe o perioadă fixă, iar chiria trebuie să rămână constantă cel puţin un an de zile.
  • La început, e bine să încheiaţi un proces verbal de predare-primire, în care să fie menţionate obiectele din casă şi starea acestora. Procesul poate fi însoţit de fotografii.
  • Ţine legătura cu administratorul blocului şi cu vecinii pentru a vedea câte persoane ocupă, cu adevărat, spaţiul închiriat. De asemenea, verifică periodic dacă utilităţile sunt plătite la timp.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net