Singurătatea în preajma Sărbătorilor de Iarnă, un factor care poate acutiza depresia unei persoane. Iată ce ne sfătuiesc psihologii
"Perioada sărbătorilor accesează mental şi emoţional imaginea familiei perfecte: cuplu zâmbăcios şi copilul ideal pe lângă ei, uneori mai apare şi câte un bunic sau vreo pisică în peisaj, ca să întregească tabloul perfecţiunii. Peste tot, reclamele la orice, nici nu contează la ce de fapt, aduc în prim plan familia reunită în jurul a ceva – de obicei produsul supus malaxorului de marketing. Această presiune indirectă a perfecţiunii familiale ne confruntă cu propria imperfecţiune a familiei noastre sau chiar cu absenţa ei, din păcate. Această confruntare nu este deloc agreabilă, aşa că sentimentele de tristeţe, dezamăgire, deznădejde nu fac decât să aşterne terenul pentru ceea ce denumim generic depresia de sărbători.
Numărul sinuciderilor creşte în perioada sărbătorilor
Nu mai este deloc o noutate că numărul sinuciderilor creşte în perioada asta, pentru că realizezi că tu nu ai avut, nu ai şi nici nu mai speri să ai vreodată familia perfectă. Cred că mai întâi ar trebui să demitizăm imaginea asta care este destul de departe de adevăr. Familia nu este perfectă – şi întrebarea care-mi răsare este: ce înseamnă perfect?! Nu vă lăsaţi iluzionaţi de o imagine la fel de puternică, precum un balon de săpun! Singurul loc unde veţi găsi familia perfectă este... facebookul, desigur!
Te simţi singur doar atunci când renunţi la tine
Nu eşti cu adevărat singur decât atunci când renunţi la tine. Altfel, eşti tot timpul în compania propriei persoane. Dacă vei reuşi să fii o companie bună pentru tine, cu siguranţă vei fi şi pentru ceilalţi şi vei începe să fii căutat. Nu ai nevoie de cineva ca să poţi să te bucuri de un brad împodobit, de un cadou pe care ţi-l doreai de multă vreme, de o muzică bună şi o friptură savuroasă cu legume – că aşa e sănătos! De cele mai multe ori însă, în viaţa reală şi neperfectă, se trezeşte câte unul că urăşte făcutul bradului şi mai strică şi cheful celorlalţi, apoi de fapt, nu primeşti cadoul pe care ţi l-ai dorit, ci cel pe care cred ei că ţi-ar plăcea, dar trebuie să zâmbeşti frumos şi încântat atunci când îl primeşti. Aşa că, amintiţi-vă ca viaţa nu e o reclamă tv!Şi da, înţeleg sentimentul împlinirii prin gestul împărtăşirii, dar dacă chiar nu ai un partener de cuplu, oare eşti cu adevărat singur? Nu există nimeni în viaţa ta cu care poţi să împărtăşeşti momente plăcute? Ok, dacă nici prieteni sau vecini simpatici nu există, dacă nu cunoşti un copil pentru care să fii Moş Crăciun, ei bine am o veste bună: există căminte de bătrâni, familii foarte sărace, bătrâni singuri, copii care nu au avut niciodată un brad de Crăciun, există organizaţii nonguvernamentale care fac tot felul de acţiuni în perioada asta, există mănăstiri, spitale şi centre de zi. Dacă nu ai bani să dăruieşti ceva fizic, atunci dăruieşte-ţi prezenta, suportul, ajutorul şi vei simţi bucuria Crăciunului nu prin prisma victimizării lacrimogene, ci prin cea a sentimentului că ai făcut ceva bun pe lumea asta.
Nu ai cu cine să iei masa de Crăciun?
Priveşte în jur! Cu siguranţă ştii sau ai auzit despre cineva care este în nevoie! Îndrăzneşte să fii bun şi s-ar putea să fie unul dintre cele mai frumoase Crăciunuri !Depresia de sărbatori apare şi datorită unei prea puternice centrări pe propria persoană, propria nefericire, propria viaţă. Crăciunul este cel mai bun moment să te uiţi o clipă şi la ceilalţi şi poate aşa vei vedea că nefericirea ta este fericirea altora, că poţi să te simţi bine şi împlinit, chiar dacă nu eşti implicat într-o relaţie de cuplu. Fericirea nu vine de la celălalt, fericirea începe de la tine... de la mine... de la fiecare dintre noi", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.