Singurul actor născut în România care a câștigat premiul Oscar. A avut o carieră impresionantă în SUA

Născut în data de 12 decembrie 1893, în România, sub numele Menashe Goldenberg, Edward G. Robinson a fost singurul actor cu origini româneşti care a primit un premiu Oscar. La vârsta de 10 ani, a emigrat împreună cu părinții săi din România în SUA, unde a cunoscut celebritatea la Hollywood.

Edward G. Robinson, singurul actor cu origini românești distins cu Oscar / Foto: Captură video
Edward G. Robinson, singurul actor cu origini românești distins cu Oscar / Foto: Captură video

Edward G. Robinson a fost unul dintre cei mai importanți actori americani de film din anii 1940. Actorul, care și-a câștigat faima interpretând gangsteri, era originar din România. Emanuel Goldenberg, alias Edward G. Robinson, s-a născut într-o familie de evrei din București la 12 decembrie 1893, fiind al cincilea din cei șase fii ai familiei.

În timpul persecuțiilor împotriva evreilor, familia sa a fost nevoită să fugă în SUA. Deoarece nu existau suficienți bani pentru ca întreaga familie să călătorească, fiul cel mare a fost primul care a plecat spre Țara Făgăduinței. Acesta a muncit în SUA până când a strâns suficienți bani pentru familia rămasă în țară.

Primele mari succese le-a obţinut pe celebra scenă de pe Broadway

La vârsta de 10 ani, Emanuel Goldenberg, cunoscut sub numele de Edward G. Robinson, s-a stabilit cu familia sa în cartierul Lower East Side din New York. A urmat cursurile Școlii Publice nr. 137 și a fost, potrivit biografilor săi, un elev excepțional. La școală și-a descoperit talentul pentru oratorie, iar la vârsta de 17 ani s-a înscris la City College of New York. În semn de recunoaștere a rezultatelor sale academice remarcabile, a primit o bursă din partea American Academy of Dramatic Arts. În timp ce se afla la colegiu, a fost încurajat să își schimbe numele și a ales Edward G. Robinson.

„Am păstrat iniţialele EG, dar nu am nici o idee de ce am ales Robinson ca nume de familie. Dacă ar trebui s-o fac din nou, aş alege unul mai scurt, nu aveți nici cea mai mică idee cât de mult îţi ia să scrii Edward G. Robinson unei turme de vânători de autografe”, declara acesta, într-un interviu dat unei reviste din SUA, potrivit Historia.ro.

După absolvire, a început să joace în diverse roluri mici, iar după Primul Război Mondial a plecat la Washington. A avut primul său mare succes pe faimoasa scenă de pe Broadway în anii 1920. Apoi și-a făcut prima apariție în cinematografie într-un film mut, iar la sfârșitul anului 1925 s-a căsătorit cu o americancă, Gladys Lloyd, și s-a stabilit la New York.

A interpretat în mai multe producţii roluri de gangster

În 1929, a ajuns la Hollywood, primul său mare succes fiind în 1930 cu filmul „Micul Cezar”. Robinson a devenit celebru, fiind urmărit de paparazzi și asaltat de zeci de fani. Actorul a decis să vorbească despre primii săi ani de viață ca vedetă: „Eram abordat frecvent de tipi, de obicei mai mult decât băuți, care mă acostau «Durul, hah? Micule Cesar, hah? Ei bine, hai să vedem cât de dur eşti!»”.

Încă de la început, Robinson a fost distribuit în roluri de gangster, care i s-au potrivit ca o mănușă. În anii 30-40, prin prisma rolurilor interpretate, numele său era asociat cu figura de mafiot american.

A revenit în cinematografie după o perioadă de pauză în filmul „A Hole in the Head” (1959), unde a jucat alături de  Frank Sinatra. A urmat apoi „The Cincinnati Kid” (1965), unde l-a avut aproape pe Steve McQueen.

Nu a mai apucat să îşi primească premiul Oscar

La începutul anilor '70, regizorul inițial al filmului „Naşul”, Peter Bogdanovich, l-a distribuit pe Robinson în rolul lui Vito Corleone, însă Francis Coppola a preluat proiectul și l-a distribuit pe Marlon Brando. Marlon Brando a câștigat un Oscar pentru interpretarea sa la Premiile Academiei din 1973, actorul de origine română nefiind, astfel, nominalizat niciodată la Oscar, în ciuda succesului înregistrat cu multe dintre rolurile sale.

A primit, totuși, în martie 1973, un Oscar onorific, pentru întreaga carieră de 50 de ani. Din nefericire, Edward G. Robinson a murit cu două luni înainte de gala Oscar din acel an, la 26 ianuarie 1973. Premiul i-a fost acordat postum.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net