Singurul cuvânt din limba română format doar din consoane. Mulți nu îi cunosc semnificația

Există un cuvânt în limba română despre care cu siguranță mulți nu știau. Este vorba despre singurul termen format doar din consoane, nu și din vocale: „schwyz”. Acest cuvânt are două semnificații. În primul rând, acesta reprezintă un canton din Elveția centrală. Mai mult decât atât, schwyz este și o rasă superioară de taurine, de culoare predominant brună.

Singurul cuvânt din limba română fără vocale Foto: Pixabay.com
Singurul cuvânt din limba română fără vocale Foto: Pixabay.com

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul „Schwyz”

„Schwyz” este singurul termen din limba română ce este format din 6 consoane, fără vocale. Niciuna dintre literele utilizate pentru formarea acestui cuvânt nu face parte din categoria vocalelor. Mulți români nu au auzit niciodată de cuvântul în cauză. La o simplă căutare pe Google, vom observa că termenul are două semnificații principale.

Prima dintre semnificațiile cuvântului „Schwyz” face referire la un oraș din Elveția, capitala cantonului cu același nume situat în apropierea mai cunoscutului oraș Lucerna. O altă semnificație a cuvântului se referă la o rasă de vaci, care ar proveni exact din centrul Elveției, adică din zona contonului „Schwyz”.

Explicația DEX

SCHWYZ s. n. Rasă superioară de taurine, de culoare predominant brună, crescută pentru lapte și carne; animal care aparține acestei rase. [Pr.: șviț] – Din n. pr. Schwyz. Rasa denumită „schwyz” este mai cunoscută în limba română drept „bruna elevețiană”.

Singurul cuvânt care începe cu "tm"

Din lexicul limbii române fac parte numeroase cuvinte care par a fi extrem de complicate. Despre un astfel de cuvânt vorbim astăzi. Singurul cuvânt din vocabularul limbii române este „tmeză” și are o definiție cel puțin interesantă.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „tmeză” reprezintă o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt opus sau ale unei unități frazeologice. De asemenea, este bine de știut că pluralul acestui cuvânt este „tmeze”.

Cele mai ciudate cuvinte

Cele mai ciudate cuvinte din limba română sunt folosite de românii din regiunea Moldova, spun unele voci. „Arămoi”, „brighidău” sau „porcoi” sunt doar trei dintre ele. Mai mult ca sigur, nu le cunoști sensul,  mai ales dacă nu te-ai născut în nord-estul țării noastre. Iată ce semnifică acestea: arămoi – fruntea rachiului, brighidău (sau tăujer) – unealtă cu care se bate cașul, porcoi – grămadă de fân sau de paie.

Cel mai amuzant cuvânt: futelniță 

Cuvântul "futelniță" este utilizat în Ardeal. Oamenii din acea zonă au o imaginație extrem de bogată. Doar așa putem să ne explicăm faptul că au ajuns să spună în loc de pat „futelniță”.

De ce i se spune astfel cuvântului pat nu este deloc greu de dedus. Știm cu toții care este legătura dintre pat și procreere. Pentru că acolo se întâmplă „magia". Pentru cei care nu locuiesc în acea zonă este amuzant să-l auzim. Spre exemplu, pe forumurile de discuţii, oamenii îşi amintesc amuzaţi cum cineva din zona Maramureşului a invitat colindătorii să ia un loc pe futelniţă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ucrainence Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
index (2) webp
front farmacista 1 jpg
Avocado FOTO Shutterstock jpg
foto1 dragos la sinaia jpg
baza motociclisti 2 jpg
beach 6292382 1280 jpg
biblie freepik jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net