Singurul oraș din România care e străbătut de un pârâu termal! E un adevărat miracol, iar temperatura apei ajunge la 30 de grade
Poate că nu mulți dintre noi ne-am gândi că în țara noastră există un pârâu unde apa ajunge, în mod complet natural, la o temperatură de aproximativ 30 de grade! Cu toate acestea, un astfel de loc magic chiar există! Este singurul pârâu termal din România și trece printr-un oraș cunoscut din țară!
Este singurul pârâu termal din țara noastră, iar apa de aici ajunge la o temperatură incredibilă de aproximartiv 30 de grade! Mai mult decât atât, locuitorii unui oraș cunoscut din țara noastră se pot bucura de această apă caldă! Pârâul termal trece prin Oradea și este cunoscut sub numele de Peța. Temperatura constantă a apei a transformat pârâul într-o adevărată atracție, atât pentru locuitori, cât și pentru specialiști.
Pârâul Peța are o lungime de aproximativ 20 de kilometri și izvorăște din stațiunea Băile 1 Mai. El traversează orașul Oradea de la est către vest, iar, în cele din urmă, se varsă în râul Crișul Repede, chiar în apropiere de granița cu Ungaria.
Temperatura apei este de 30 de grade
Iar temperatura ridicată a apei nu este singura curiozitate a pârâului termal Peța. El găzduiește și o mulțime de specii de pești rari, cum ar fi boarța și zvârluga. De asemenea, în pârâu mai pot fi găsiți și pești ceva mai comuni, cum ar fi cleanul, bibanul, dar și carasul. Mai mult decât atât, în apele acestui pârâu poate fi găsită și o floare-monument numită nufăr termal, o floare ce a reușit să supraviețuiască erei glaciare.
Din păcate, un proiect de lărgire a străzii Armatei Române, ce traversează pârâul termal Peța, a provocat îngrijorare printre ecologiștii din țara noastră. Ei au solicitat efectuarea unui studiu detaliat, în care ar urma să fie prezentate efectele pe care acest proiect le va avea asupra biodiversității pârâului termal. De asemenea, cei 340 de arbori din zonă pot fi și ei afectați, iar specialiștii au cerut conceperea unui plan pentru protejarea acestora.
„Solicităm clarificări și detalii suplimentare cu privire la impactul asupra mediului și la planurile de gestionare a deșeurilor asociate proiectului”, precizează specialiștii, într-o scrisoare deschisă, conform adevarul.ro.