Şobolanii ruşi, gata să plece pe front
O nouă armă secretă a lui Vladimir Putin! Două batalioane ruseşti de şobolani super-antrenaţi la Rostov-pe-Don sunt gata de luptă împotriva teroriştilor din cadrul organizaţiei jihadiste Statul Islamic.
Preşedintele rus Vladimir Putin (63 de ani) se pregăteşte să arunce o armă imbatabilă în lupta împotriva terorismului: o armată de şobolani cyborgi. Cobaii se antrenează de zor în Laboratorul de Neuro-tehnologii de Percepţie şi Recunoaştere, de la Universitatea Federală de Sud. Cercetătorii îi învaţă să detecteze bombe şi explozivi ascunşi în cele mai mici locuri şi să recolteze informaţii vitale din tabăra adversă timp de trei luni. Animalelor li se implantează microcipi care să le monitorizeze activitatea din creier. Neuronii rozătoarelor îi ajută să aibă un simţ al mirosului superior faţă de dispozitivele artificiale sau chiar faţă de câini.
Singura problemă este că antrenamentul durează trei luni, iar animalele nu trăiesc mai mult de un an. Asta înseamnă că experţii trebuie să antreneze permanent batalioane de şobolani în vederea operaţiunii antiteroriste. Trei echipe de cercetători lucrează la proiect. „Spre deosebire de câine, şobolanul poate să se strecoare prin orice crăpătură”, explică doctorul Dmitri Medvedev.
Programatorii animalelor creează algoritmi pentru a studia şi înţelege rezultatele obţinute. Algoritmii le vor permite să adune date şi statistici privitoare la reacţiile cerebrale ale şobolanilor la diferite mirosuri. Antrenarea rozătoarelor dă deja rezultate bune în alte părţi ale lumii. Hamsterii africani sunt folosiţi în Columbia, Angola, Tanzania, Mozambic, Cambodgia şi Thailanda pentru detectarea minelor. Iar Israelul le foloseşte pentru controlarea bagajelor la aeroporturi.
Au armate de animale
Ruşii folosesc cu mare succes delfini şi lei de mare în scopuri militare. Animalele sunt antrenate să salveze marinari ai navelor militare şi să detecteze mine la baza de delfini combatanţi din Sevastopol. Animalele marine pot să fie antrenate şi să ucidă inamicii. În Rusia, mai există, în mod curent, 6.000 de soldaţi câini în armată. Patrupedele sunt antrenate la nivel înalt pentru depistarea dispozitivelor explozive şi misiuni de patrulă.