Soluţii simple de a curăţa argintăria

Ultima actualizare:

    Mugurel Marcu te învaţă cum să dai din nou viaţă bijuteriilor,  tacâmurilor, ceasurilor şi chiar tablourilor din casăFoto: Sever Gheorghe
Mugurel Marcu te învaţă cum să dai din nou viaţă bijuteriilor, tacâmurilor, ceasurilor şi chiar tablourilor din casăFoto: Sever Gheorghe

Doamnelor, aveţi acasă bijuterii din aur şi argint care şi-au pierdut strălucirea? Sau un sfeşnic de pe vremea bunicii, o monedă suvenir, ori tacâmuri îngălbenite de vreme? Puteţi să le faceţi ca noi şi să vă bucuraţi din nou de ele, curăţându-le cu nişte soluţii simple şi ieftine. Mugurel Marcu, administratorul unui magazin de antichităţi din Bucureşti, ne dă câteva ponturi.

În timp, argintul oxidează. Fie din cauza unor reacţii chimice care au loc între metal şi pielea noastră, fie în urma păstrării în condiţii neprielnice, el se înnegreşte sau prinde o nuanţă gălbuie. Fenomenul este normal, dar nu şi ireversibil. Bijuteriile tale preferate îşi pot recăpăta strălucirea cu ajutorul unor soluţii simple. Ingredientele se găsesc în orice cămară. Bicarbonatul este de bază, ne spune Mugurel Marcu, administratorul HQZ antic.


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

„Pentru a curăţa argintăria, avem nevoie de un ibric cu apă, o bucată de folie de aluminiu, un plic de bicarbonat şi diverse periuţe, bureţei, beţişoare cu ajutorul cărora vom lustrui metalul. În ibricul cu apă dizolvăm bicarbonatul, adăugăm folia de aluminiu şi obiectele de curăţat, apoi punem totul la fiert pentru 10-15 minute.


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Rezultă o reacţie chimică prin care murdăria iese din argint şi se transferă către aluminiu, bicarbonatul de sodiu funcţionând ca un catalizator al acestui proces. Mizeria care mai rămâne se şterge cu lavete uscate, bureţei şi periuţe”, explică specialistul. În cazul în care bijuteriile conţin pietre preţioase pe care ţi-e teamă să nu le strici, renunţă la procesul de fierbere şi freacă pur şi simplu metalul cu o cârpă umedă, înmuiată în bicarbonat. O altă soluţie care curăţă argintul este apa cu zeamă de lămâie. Se scufundă bijuteriile în ea, se lasă o jumătate de oră, apoi se scot şi se lustruiesc. 

Trebuie să ştii că în magazinele de profil (feronerii) găseşti soluţii speciale pentru curăţarea diferitelor tipuri de metal, de la aur, argint, până la oale, tigăi şi robineţi din inox. „Aurul, spre exemplu, este mai sensibil. Ca să nu rişti să-l strici, să-l pătezi, mai bine îl cureţi cu aceste soluţii speciale”, te sfătuieşte Mugurel Marcu. De asemenea, în cazul în care ai obiecte vechi, cu o valoare mai mare, apelează la un restaurator. O brăţară de argint se curăţă în schimbul a 30-40 de lei, un sfeşnic cu 50-60 de lei, un inel de aur cu 20-30 de lei. Zgârieturile se pot remedia printr-o polişare, ceea ce mai creşte preţul cu câţiva zeci de lei. 

Cartoful curăţă picturile pe bază de ulei


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Cu toţii avem în casă tablouri care, în timp, se umplu de praf. Ai mare grijă cu ce le cureţi, pentru a nu le strica vopseaua! Administratorul magazinului de antichităţi ne dă un pont: „Taie un cartof pe jumătate şi şterge cu el suprafaţa tabloului. Asta doar dacă pictura e pe bază de ulei. Cea pe bază de acuarelă sau tempera se strică. Însă şi pentru curăţarea tablourilor există în magazinele de pictură soluţii speciale şi sigure”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Gabriella de Monaco colaj  jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marius batu jpg
banner cotabiță png
image png
image png
bhutan tara fara semafoare jpg
cetatuia negru voda jpg
trafic tara iarna jpg
contemporary drawing hong xiuquan taiping rebellion battle scenes 1024x589 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net