Soția unui domnitor român l-a „vrăjit” pe Suleyman Magnificul. Cum l-a convins pe sultan să-l repună în funcție pe soțul ei

Suleyman Magnificul, domnitorul cu o viață extrem de controversată, a căzut în „mrejele” soției unui domnitor român, iar prezența ei a jucat un rol important în lumea istoriei de la acea vreme. Află din rândurile de mai jos cum s-a lăsat convins de o scrisoarea unei femei pentru a-i repune pe tron soțul, un domnitor destul de cunoscut.

Suleyman Magnificul și legătura dintre Elena Rareș
Suleyman Magnificul și legătura dintre Elena Rareș

Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, fiul nelegitim al marelui domnitor moldovean Ștefan Cel Mare, a fost una dintre antenele soțului său în relația cu Imperiul Otoman. Iată cum a reușit să-l repună pe tron pe Petru Rareș. 

Cine era Elena Rareș, femeia din spatele domniei lui Petru Rareș

Elena Rareș s-a născut în anul 1940, în Serbia, și provenea dintr-o familie nobilă. Tatăl acesteia era nimeni-altul decât prințul sârb Jovan Branković, cel care a stat la cârma Serbiei în perioada anilor 1946-1502, iar cea care i-a dat viață era nobila Jelena Jakšić. 

L-a cunoscut pe Petru Rareș în anul 1530. Cu doar 3 ani înainte de a o cunoaște pe Elena, Petru Rareș preluase tronul Moldovei. După 2 ani de zile, Maria, prima sa soție s-a stins din viață. 

După ce a cunoscut-o pe Elena, acesta a luat-o de soție și împreună și-au întemeiat un cămin alături de cei 4 copii pe care i-au avut. 

Petru și Elena Rareș, împreună cu doi dintre copii
Petru și Elena Rareș, împreună cu doi dintre copii

Scrisoarea care i-a readus domnia lui Petru Rareș

Petru Rareș a fost un personaj istoric care stârnise destul de multă nemulțumire din partea Imperiului Otoman, totul din cauza politicii sale independente. Astfel, în anul 1538 s-a sfârșit prima domnie a acestuia. 

A fost înlăturat de pe tron de oștile turcești care au intrat în Moldova, conduse personal de Suleyman Magnificul. L-a pus pe tron pe Ștefan Lăcustă, însă lucrurile aveau să ia cu totul și cu totul o altă întorsătură după intervenția Elenei Rareș. 

Aceasta i-a redactat o scrisoare prin care i-a cerut lui Suleyman Magnificul să regândească decizia luată, fiind convins de rândurile concise și persuasiunea la care Elena a apelat. 

Doamna Elena, soția lui Petru Rareș, a avut un rol esențial în revenirea acestuia pe tronul Moldovei. Ea a fost cea care i-a scris o scrisoare sultanului Suleyman Magnificul, scrisoare prin care Petru Rareș își arăta pocăința legat de faptele pe care le săvârșise anterior și spunea că va fi supus către turci în cazul în care va fi susținut să revină pe tronul Moldovei. Iar scrisoarea foarte bine pusă la punct l-a mișcat pe sultan, care a acceptat să îl primească pe Petru Rareș la Constantinopol în primăvara lui 1540”, explică profesorul de istorie Constantin Vasilescu, potrivit informațiilor puse la dispoziție de Adevărul.

Domnia lui Petru Rareș, susținută de soția sa, Elena 

Suleyman Magnificul s-a lovit de multe insistențe și cheltuieli foarte mari din partea lui Petru Rareș pentru a-i recâștiga încrederea și susținerea. Într-un final, în luna martie a anului 1541, Petru Rareș a redevenit domn al Moldovei și astfel vreme de 5 ani a condus țara fără vreun incident. 

Un rol important l-a avut Elena, cea care nu i-a fost doar soție, ci și un adevărat consilier politic. 

„După ce Petru Rareș a murit în 1546, Doamna Elena a devenit regentă, mai întâi cu Iliaș, primul fiu, iar ulterior cu Ștefan, al doilea copil, până în 1552. Numai că Ștefan s-a lepădat de credința sa, alegând să treacă la mahomedanism, fiind ucis ulterior de către boierii revoltați”, mai amintește Constantin Vasilescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
scortisoara jpeg
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net