Locul care poate transforma orice viețuitoare în stană de piatră! E spectaculos, dar mortal

Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai neobișnuite locuri de pe întreaga planetă este Lacul Natron din Tanzania, Africa. De ce? Pentru că orice vietate care se apropie de el se transformă în adevărate statui de piatră. Și totuși, există o singură specie de pește care reușește să supraviețuiască.

 Lacul Natron din Tanzania, Africa / Foto: Captură video
Lacul Natron din Tanzania, Africa / Foto: Captură video

Un lac unic în lume. Situat în nordul Tanzaniei, în apropierea graniței cu Kenya, în partea estică a Marii Văi a Riftului African, cu o lungime de aproximativ 60 km și alimentat în principal de râul Ewaso Ng’iro, Lacul Natron este un lac misterios, unde nici o vietate nu poate supraviețui.

Și-a dobândit numele datorită substanțelor care se găsesc în apă: în mare parte din carbonat de sodiu și un procent infim de bicarbonat de sodiu. Această substanță provine de la cenușa vulcanică care s-a acumulat de-a lungul timpului pe fundul lacului și era folosită, potrivit istoricilor, de egipteni, la ritualurile de mumificare.

Astfel, deși sună ca un scenariu de film, deoarece temperaturile apei pot ajunge să depășească 60 de grade Celsius și alcalinitatea sa este una crescută, când un animal are ghinionul să intre în acest lac, compușii chimici îl omoară instantaneu. Alcalinitatea apei, ce poate ajunge la un pH de 9 – 12 (aproape la fel de alcalin ca amoniacul), are rolul de a păstra cadavrele intacte pentru o perioadă mare de timp. Cu alte cuvinte, orice vietate care i-a contact cu apa se tranformă în stană de piatră.

Lacul nu este complet lipsit de viață

Crusta de sare alcalină de la suprafața lacului este uneori colorată în roșu închis sau roz datorită microorganismelor care trăiesc acolo și care iubesc sarea. Cu toate că mediul înconjurător nu este primitor, lacul nu este lipsit de viață. S-au adaptat destul de bine păsările flamingo și unele alge endemice, iar în jurul marginilor trăiesc chiar pești (Alcopia latilabris și Alcolapia ndalalani).

Tanzania a inclus bazinul Lacului Natron, pe data de 4 iulie 2001, în lista Zonelor umede de importanță internațională și este, totodată, ecoregiune a World Wildlife Fund. În ciuda faptului că este considerat un lac mortal, Natron este o destinație turistică populară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net