Stâncile care „nasc pui” de granit, în Portugalia! Unde poate fi admirat fenomenul

Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai rare fenomene geologice de pe Pământ poate fi admirat în două zone ale planetei, lângă Serra da Freita, din Portugalia, și în Rusia, lângă Sankt Petersburg.

Cum o vizită în Rusia este puțin probabilă, în următoarea perioadă, fenomenul numit „Pedras Parideiras” sau „Pietre care dau naștere” rămâne accesibil doar în parcul geologic portughez Arouca, de lângă localitatea Castanheira.

„Puii” stâncilor sunt bucăți de granit

Practic, vizitatorii vor observa un perete din stâncă, deschisă la culoare, pe suprafața căruia sunt „înfipți” niște bulgări ovali, din rocă, de culoare închisă. Din loc în loc, există cavitați goale, cu forma acelor bulgări. 

Citește și: Pietrele care cresc și se mișcă, din județul Buzău, atracția turiștilor

Astfel, bulgării din granit au o compoziție unică de biotit și sunt împinși spre exterior de stânca-suport sau „piatra-mamă”, cum e numită de localnici. Bulgării sunt considerați „puii” stratului suport.

Fenomenul poate fi observat pe o suprafață de 1000 de metri pe 600 de metri, în interiorul geoparcului. Angajații parcului natural sunt foarte cumsecade, explicând tuturor fenomenul.

Vezi și: Enigmaticele Babe de la Ulmet. Ce se spune despre trovanţi, numiți și „pietrele vii“

Mai mult decât atât, pentru că „puii” au o compoziție unică în lume, ei sunt atenți să îi recupereze, atunci când sunt eliminați din „piatra-mamă”. Întrucât tentația vizitatorilor de a smulge „pui” sau de a-i opri pe cei căzuți ca suveniruri, e mare, angajații sunt foarte vigilenți.

Vechimea nodulilor de granit, care atrag foarte mulți vizitatori, a fost estimată la aproximativ 310 - 320 de milioane de ani! Centrul de informare, din cadrul geoparcului, a fost inaugurat, în urmă cu 10 ani, fiind dechis zi de zi, între 9.30 și 12.30 sau între 14.00 și 17.00.

Nu rata nici: Jojo şi Paul Ipate, încântaţi de vizita la Vulcanii Noroioşi. Ce vedetă a criticat însă locul

Spectacolul natural al rocilor nu este singura atracție a parcului, care include 41 de geosituri. Aici pot fi admirate fosile ale unor viețuitoare care au populat planeta în urmă cu peste 500 de milioane de ani sau alte curiozități create de natură.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net