Superstiții de Moș Nicolae. Plantele care îți vor aduce noroc și belșug tot anul viitor dacă le vei avea în casă pe 6 decembrie

Ultima actualizare:

Moș Nicolae, figura iubită a sărbătorii de pe 6 decembrie, aduce cu el nu doar daruri și bucurii, ci și o serie de superstiții care își găsesc rădăcinile în tradițiile românești. Dacă vrei să ai ghetuțele pline cu daruri și să atragi norocul în anul următor, iată câteva superstiții de Moș Nicolae pe care ar trebui să le iei în considerare:

Moș Nicolae. Foto: Shutterstock.
Moș Nicolae. Foto: Shutterstock.

Curățenia în ajunul zilei de Moș Nicolae

Tradiția curățeniei este una esențială în sărbătoarea de Moș Nicolae. Se spune că Moșul aduce daruri și dulciuri doar copiilor care și-au pregătit cizmele cu grijă și le-au curățat în prealabil. Astfel, în ajunul zilei de 6 decembrie, cei mici își pregătesc cu atenție cizmele pentru a primi cadouri.

2. Atenție la comportament

În conformitate cu tradițiile internaționale, există superstiția că Moș Nicolae poate lăsa cărbuni sau să nu aducă niciun dar copiilor care au fost neascultători sau răutăcioși în cursul anului. Această credință populară are menirea de a încuraja comportamentul bun și ascultător în rândul copiilor.

3. Observarea fenomenelor naturale

În diverse regiuni din România, oamenii urmăresc cu atenție fenomenele naturale din ziua de Moș Nicolae pentru a face predicții despre vremea viitoare. Creșterea bogată a zăpezii în această zi se asociază cu un sezon de iarnă generos în ninsori.

4. Conversații magice între animale

O superstiție mai puțin cunoscută este aceea că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, animalele devin capabile să înțeleagă și să vorbească între ele. Această noapte este considerată magică, iar cei norocoși ar putea surprinde conversații între animale.

5. Plantele care aduc noroc

Unele gospodine tradiționaliste aleg să pună busuioc sau usturoi în cizmele copiilor, considerând că aceste plante aduc noroc și protecție împotriva energiilor negative.

6. Crenguțe de pomi fructiferi

În unele zone ale țării, credincioșii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi în ziua de Sfântul Nicolae, ținându-le în apă lângă icoane. Se spune că dacă aceste crenguțe înfloresc până la sfârșitul anului, anul următor va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

7. Tradiții la țară

La sate, tradițiile de Moș Nicolae includ fetele care se adună pentru a face plăcinte în ajunul sărbătorii. Seara, la ora nouă fix, feciorii năvălesc peste ele pentru a da startul petrecerii. De asemenea, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda în casă pentru repetițiile colindelor pentru Crăciun și Anul Nou.

8. Semne ale iernii

Conform unei superstiții, iarna începe cu adevărat odată cu Sfântul Nicolae. Se spune că Moșul își scutură barba sură în ziua lui, iar acest gest marchează începutul ninsorilor. Absența zăpezii în această zi poate fi considerată un semn că Sfântul Nicolae a întinerit.

Respectarea acestor tradiții și superstiții de Moș Nicolae poate aduce o notă specială sărbătorii și poate contribui la atragerea norocului și a bucuriilor în anul care urmează. Fiind o sărbătoare plină de magie și tradiție, Moș Nicolae reprezintă un moment propice pentru a celebra și a transmite aceste obiceiuri către generațiile viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
lacul verde resort 7fbfbc original jpg
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
image
actualitate.net
image
actualitate.net