Țara care nu are armată sau un minister al apărării. Este o destinație turistică căutată de oameni din toate colțurile lumii

Știai că există o țară în Europa care nu a avut niciodată armată sau minister al apărării? Nu glumim, este adevărat. Are una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității și este o destinație turistică căutată de oameni din toate colțurile lumii. Mai exact, este vorba despre Andorra.

Andorra, țara care nu a avut niciodată armată sau minister al apărări / Foto: Pixabay
Andorra, țara care nu a avut niciodată armată sau minister al apărări / Foto: Pixabay

Regiunea din Europa unde nu funcționează armata și nu există un minister al apărării se numește Andorra. Și totuși, chiar dacă nu are armată permanentă, își asigură protecția datorită unor tratate semnate cu Spania și Franța. Mica sa armată de voluntari, formată din bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani, are funcții pur ceremoniale.

Voluntarii fac parte din așa-numita Sometent. Ei sunt chemați doar în caz de dezastre naturale sau de situații de urgență. În plus, din poliția națională face parte Organizația paramilitară GIPA (instruită în combaterea terorismului și gestionarea crizelor cu ostatici).

Andorra nu face parte din UE sau din zona euro

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care rata criminalității este foarte scăzută în această țară. Andorra este o țară foarte sigură, localnicii găsindu-și de fiecare dată gențile uitate la bancă, chiar și a doua zi. În plus, țara este considerată unul dintre cele mai bune locuri de trăit de pe planetă. Sistemul public de sănătate este modern și eficient, sistemul de impozitare este redus, iar țara este atractivă pentru investitori și antreprenori.

În același timp, regiunea este foarte plăcută, în ciuda locației sale montane. Este o destinație turistică cunoscută pentru magazinele sale duty-free și pentru TVA-ul scăzut și poate fi vizitată în toate anotimpurile, mai ales iarna, datorită sporturilor care se pot practica aici. Andorra este o destinație turistică perfectă din toate punctele de vedere. Țara nu face parte nici din UE, nici din zona euro, dar folosește moneda euro, care a fost introdusă în 2011. De fapt, nu a avut niciodată o monedă proprie.

Un alt fapt surprinzător este că este una dintre puținele țări din lume care nu are aeroport. Turiștii pot ajunge aici doar pe uscat, prin Franța sau Spania. Cel mai mare parc natural, Valea Madriu-Perafita-Claror, este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 2004.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net