Ce sunt şi cum arată dronele Shahed! După ce trei aparate militare au căzut în România, Armata face buncăre anti-drone

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat ieri, 13 septembrie, în judeţul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă. Ar fi al treilea incident de acest fel şi nici de această dată radarele Armatei nu au detectat nimic!

image

Un atac cu drone ruseşti ce a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri a avariat infrastructura portuară din portul Izmail şi a rănit cel puţin şapte persoane, dintre care 3 în stare gravă, a declarat guvernatorul regiunii Odesa Oleh Kiper. Autorităţile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localităţi din judeţul Tulcea, aflate în apropierea graniţei cu Ucraina. Fragmente care ar putea proveni de la o nouă dronă militară au fost descoperite miercuri între satele Nufăru şi Victoria din comuna Nufăru, judeţul Tulcea, la peste 15 kilometri de graniţa cu Ucraina. Anunţul MApN vine după ce, dimineaţă, ISU Tulcea a transmis că a primit apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi, iar echipele s-au deplasat în zonă. Este al treilea astfel de incident în ultimele zece zile, primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniţă, însă Nufăru şi Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

Zona unde a căzut a treia  dronă rusească
Zona unde a căzut a treia dronă rusească

«Nu e o vulnerabilitate a României»

Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri o reacţie nervoasă după ce a fost întrebat repetat de către jurnalişti despre atacurile cu drone asupra porturilor de la Dunăre şi despre pericolul pentru populaţia de pe malul românesc: „Nu ne atacă nimeni, oameni buni, haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii”.

image

În niciunul din cele trei cazuri de până acum, radarele României nu au detectat nimic. „Nu aş vrea să interpretăm asta ca pe o vulnerabilitate a României. Niciun radar, de oriunde din lume, nu are posibilităţi nelimitate. Sunt legile fizicii. De aceea, paleta de măsuri pentru diminuarea riscurilor trebuie să includă şi măsuri de protecţie civilă”, a spus, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, precizând că urmează ca zona să fie securizată, iar fragmentele găsite să fie ridicate de către armată. Potrivit surselor HotNews.ro, dronele de tip Shahed - 136 / Geran - 2 sunt foarte greu de depistat pe radare pentru că zboară la altitudini foarte joase, sub 150 de metri, uneori chiar şi sub 100 de metri, au o viteză mică pentru o aeronavă (150-160km/h) şi au o suprafaţă mică de reflecţie pentru undele radar. În plus, materialele din care e făcută drona sunt de tip să nu reflecte prea bine undele radar.

image

Dronele lansate de Rusia sunt detectate din timp când sunt deasupra Mării Negre şi se îndreaptă spre Ucraina, dar ele ulterior nu pot fi urmărite eficient când se apropie de zona ţărmului, coboară în altitudine şi schimbă traiectoria.

Buncăre anti-drone la graniță

Armata a început construirea unor buncăre în satele de la graniță, în Plauru și Ceatalchioi, iar autoritățile din patru județe au fost băgate în ședință de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a afirmat că oamenii din localitățile respective sunt deja instruiți de către pompieri, în colaborare cu autoritățile locale. În situația în care aceștia au acces la un adăpost în apropiere, vor primi mesajul Ro-Alert cu câteva minute în avans și vor avea suficient timp să se deplaseze către acesta. Pentru cei care nu au un adăpost în imediata vecinătate, dat fiind că este imposibil să se construiască unul lângă fiecare locuință, recomandarea este să rămână în case. Când a fost întrebat dacă oamenii ar trebui să pregătească anumite provizii, cum ar fi rucsacuri sau pungi cu alimente, șeful DSU a explicat că nu e necesar așa ceva, pentru că România nu e atacată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fresh oyster 4917758 1280 jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928316244 jpg
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net