Țăranul Geto-Dac care a ajuns împăratul Romei. Povestea văcarului care a scris istorie. Ce plan măreț avea

Un fost împărat al Romei era un țăran geto-dac, pe nume Galerius, care a reușit să obțină puterea unuia dintre cele mai mari imperii ale vremurilor. La vremea respectivă, nimeni nu se aștepta ca acest tânăr să ajungă vreodată împărat. El provenea dintr-o familie săracă, tatăl lui fiind la rândul său dac și se ocupa cu agricultura. Galerius era un simplu văcar, scrie adevărul.ro. 

Împăratul roman Galerius Foto: Wikipedia
Împăratul roman Galerius Foto: Wikipedia

Galerius era un simplu văcar 

Galerius avea origini dacice datorită faptului că mama sa, Romula, trecea în anul 245 d.Hr. Dunărea, în Moesia pentru a fugi de invazia carpilor, potrivit autorului latin Lactantiu în „De mortibus persecutorum”. „În această fiară sălbatică clocotea o barbarie nativă şi o sălbăticie străină sângelui roman; şi nici nu este de mirare, fiindcă mama sa a fost născută dincolo de Dunăre şi a fost obligată de o incursiune a carpilor să treacă fluviul şi să caute refugiu în Noua Dacie”, scria Lactantiu.

image

Cum a ajuns în apropierea împăraților romani

Galerius s-a înrolat în armata romană în timpul împăratului Aurelian, în jurul anului 270 d.Hr. Datorită priceperii sale în arme, a urcat rapid în ierarhia militară. Pentru că deținea calități excepționale, Galerius ajunge în apropierea împăraților romani.

Dioclețian, împărat al Romei în anul 284 d.Hr. l-a remarcat rapid pe Galerius, devenind astfel comandant al gărzii personale a împăratului, având titlul de prefect al pretoriului. Dacul reușește să îi câștige încrederea împăratului, ajungând administrator de provincie, fiind vorba despre Scythia Minor.

Cea ma însemnată victorie 

În această zonă, Galerius a purtat nenumărate lupte, iar în anul 293 d.Hr. el este trimis să reprime răscoala din Egipt. După numeroasele victorii obținute, el primește titulaturile de Thebaicus și Aegypticus. Cu toate acestea, cea mai însemnată victorie va fi cea din Persia, împotriva sassnizilor.

Galerius era condus de ambiția de a deveni împărat roman 

Pentru a-și urma interesul și a-i câștiga și mai mult încrederea lui Dioclețian, Galerius a părăsit-o pe soția sa și s-a căsătorit cu fiica împăratului. Galerius era condus de ambiția de a devenit augustus, adică împărat roman.

După ce Diocletian a murit, în anul 305, d.Hr, visul acestuia a devinit realitate și domnește până în anul 311 d.Hr., implicându-se total în politica imperiului. Pe perioada domniei sale, el aplică măsuri de austeritate romanilor, crescând taxele, ca un fel de răzbunare a strămoșilor lui.

Lancantiu mai scria că împăratul Galerius dorea să constituie un Imperiu dacic în locul celui roman, fiind un adevărat șoc atât pentru Senat cât și pentru popor.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net