Te apuci de curăţenie? 7 sfaturi pentru o casă "lună"
În fiecare sezon ar trebui să faci curăţenie generală în locuinţă, însă această activitate este, uneori, o adevărată corvoadă. Motivele? Nu ştii cum să te organizezi şi faci greşeli care îţi îngreunează şi mai mult munca. Iată câteva sfaturi pe care să le urmezi pentru ca locuinţa ta să fie „lună” în timp record.
1. Curăţă mocheta şi covoarele. Covoarele şi mocheta adună în fibrele lor praf, acarieni, resturi alimentare – un mediu propice dezvoltării microbilor şi bacteriilor. Aspiră covorul pe ambele părţi, iar apoi împrospătează-i culoarea folosind o soluţie din apă şi oţet. Pentru o curăţenie şi mai riguroasă, scoate covorul pe bătătorul din faţa blocului şi scapă de tot praful acumulat. Culorile se împrospătează şi dacă freci covorul cu o jumătate de varză proaspătă. Mirosul de stătut iese din ţesătură dacă presari bicarbonat de sodiu şi aspiri mocheta dupa câteva ore.
2. Spală geamurile. Geamurile sunt prăfuite, pătate şi nu mai au strălucirea de odinioară? Foloseşte produse naturiste precum bicarbonatul de sodiu sau, dacă nu, poţi opta pentru soluţii pe care le găseşti în magazine. Curăţă geamurile de praf dar nu uita de rame şi tocuri. După ce ai îndepărtat primul strat de praf, folosind o cârpă umedă, poţi insista cu o altă cârpă curată în locurile în care mizeria încă mai persistă. Pentru a da strălucire geamurilor curăţă-le folosind alcool medicinal. Geamurile nu se spală când afară este soare, pentru că nu vei observa eventualele urme care pot rămâne. De asemenea, geamurile nu se şterg cu hârtie de ziar, deoarece cerneala poate lăsa urme sau pete.
3. Curăţă aparatura electrocasnică. Frigiderul, aragazul, maşina de spălat rufe sau maşina de spălat vase, cuptorul cu microunde..Toate aceste aparate trebuie curăţate foarte bine şi cu mare atenţie. De obicei, acestea se murdăresc cu ulei şi grăsimi din cauza mâncărurilor pe care le-ai preparat de-a lungul timpului. Nu uita să cureţi cuptorul. Foloseşte pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute bicarbonat de sodiu sau lămâie.
4. Spală draperiile şi perdelele. Perdelele şi draperiile trebuie spălate pentru a fi curăţate de praful adunat în timpul verii. Pentru că stau în imediata apropiere a geamurilor, sigur sunt murdare, chiar dacă nu se observă la prima vedere. Atenţie însă! Este recomandat ca draperiile să fie duse la curăţătorie pentru că nu pot fi spălate de mână, iar în maşina de spălat nu încap. Perdelele se spală la diferite temperaturi, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate.
5. Sortează hainele. Sortează hainele şi încălţămintea. Îmbrăcămintea pe care nu o mai porţi se spală, iar apoi, fie se pune pe umeraş în dulap, fie se împachetează şi se pune în valize sau geamantane. Pantofii se curăţă şi se depozitează în cutiile originale sau în pantofar. Pentru a nu-ţi încărca dulapul foarte mult, renunţă la anumite piese vestimentare pe care ştii că nu le mai îmbraci. Nu le arunca! Donează-le!
6. Scapă de molii. Dacă faci curat în dulap şi-ţi organizezi garderoba este posibil să găseşti cuiburi de molii. Scoate toate hainele din dulap, curăţă interiorul cu o cârpă umedă şi presară naftalină parfumată sau levănţică. Aşază hainele împăturite şi sortate pe rafturi. Nu aglomera dulapul cu prea multe obiecte de îmbrăcăminte.
7. Aruncă obiectele inutile. Ai adunat de-a lungul timpului tot felul de obiecte care nu-ţi mai sunt azi folositoare. De la reviste şi ziare, de la tot felul de obiecte învechite, până la cutii sau mici decoraţiuni de casă care nu-ţi mai sunt pe plac. Locul lor? La gunoi! Nu-ţi încărca locuinţa cu lucruri inutile, care ocupă spaţiul degeaba. Casa ta trebuie să fie cât mai aeristă şi să miroasă a proaspăt.
Uite ce produse găseşti în magazine!
Trucuri pe care trebuie să le încerci
Praful care se depune între elemenţii caloriferului şi care este foarte dificil de îndepărtat poate fi curăţat folosind uscătorul de păr, setat pe o viteză mare. Şomoioagele de praf care vor cădea pe pardoseală vor putea fi apoi aspirate.
7 Oglinzile se curăţă folosind o soluţie specială pentru geamuri şi oglinzi şi şervete din hârtie absorbantă. În cazul în care nu ai la îndemână şervete, poţi folosi cu încredere un filtru de cafea din hârtie. Nu lasă urme, absoarbe foarte bine apa şi dă strălucire suprafeţelor.
Mare atenţie! Podelele, blaturile şi alte suprafeţe din marmură sau altă piatră naturală pot fi deteriorate dacă foloseşti la curăţarea lor oţet. Pentru că este acid, în timp, oţetul va lăsa pete, urme inestetice şi chiar va duce la coroziune.
Pentru curățarea și igienizarea mașinii de spălat rufe, folosește un detergent utilizat pentru mașina de spălat vase. Acesta este foarte eficient în îndepărtarea depunerilor de grăsime, detergent solidificat, mucegai și murdărie depuse în interiorul mașinii.