Țiganul care a ajuns domnitorul Moldovei. A luptat alături de Mihai Viteazul şi a sfârşit tragic: „A furat 6.000 de galbeni când a fost la Constantinopol”

În paginile tumultuoase ale istoriei Moldovei, un nume se remarcă între domnitori - Ştefan Răzvan, singurul ţigan care a urcat pe tronul acestui principat românesc. Viața sa, marcată de curaj, trădare și loialitate, este ca o poveste desprinsă din legende.

Moldova. Foto: arhiva.
Moldova. Foto: arhiva.

În aprilie 1595, destinele Moldovei sunt zguduite de ascensiunea lui Ştefan Răzvan la cârma principatului. Născut dintr-un tată ţigan și o mamă moldoveancă, Răzvan a crescut în umbra luptelor și a vitejiei în armatele poloneze și cazace. Curajul său l-a adus în atenția voievozilor vremii, iar drumul său l-a purtat în slujba domnitorului moldovean Aron Vodă, unde a ajuns comandant al gărzii personale.

Cum a ajuns să fie domnitorul Moldovei

Dar destinul îi rezervase lui Răzvan o provocare supremă. În timpul unei crize politice, Sigismund Bathory l-a numit domnitor al Moldovei în locul lui Aron Vodă, care a fost acuzat de trădare. Astfel, un ţigan a ajuns să conducă unul dintre cele mai importante principate române, scriu cei de la Adevărul. 

Partener al marelui Mihai Viteazul în lupta împotriva otomanilor, Răzvan a demonstrat că vitejia nu cunoaște limite de origine. Cu toate acestea, nemulțumirea lui Mihai Viteazul în privința originii sale a fost evidentă într-o conversație înregistrată de istorie, în care voievodul muntean îl numea „trădător” și îi reproșa furtul unor fonduri.

A avut un sfârșit tragic

După ce a fost detronat de Ieremia Movilă într-un context de lupte politice, Ştefan Răzvan a încercat să-și recapete tronul, dar eforturile sale s-au soldat cu eșec. Într-o bătălie sângeroasă la Areni, Răzvan a fost capturat și executat, iar capul său a fost expus în fața cetății.

Astfel, se încheie povestea celui mai neobișnuit domnitor al Moldovei, un om ale cărui fapte au trecut prin filtrele timpului, devenind subiect de legendă și dezbateri istorice. În ciuda sfârșitului tragic, Ştefan Răzvan rămâne un simbol al curajului și al luptei pentru dreptate, o amintire vie a trecutului tumultuos al Moldovei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net