Cea mai frumoasă stație de metrou din lume. Unde o poți găsi și ce poți admira, dacă ajungi acolo

Ultima actualizare:

Stații uimitoare dedicate transportului public pot fi găsite în întreaga lume. Însă, una dintre cele mai frumoase stații de metru din lume se află chiar în Europa. Mai exact, renumită pentru arhitectura și arta frumoasă, stația de metrou Toledo, din Napoli, Italia, are un design unic și neobișnuit, dându-le călătorilor impresia că se află în interiorul unei peșteri de zăpadă, de pe plafonul căreia se scurg picături de apă.

Toledo, una dintre cele mai frumoase stații de metrou din lume / Foto: Shutterstock
Toledo, una dintre cele mai frumoase stații de metrou din lume / Foto: Shutterstock

Proiectul celei mai frumoase stații de metrou din Europa aparține firmei spaniole Oscar Tusquets Blanca, precum și a doi artiști: William Kentridge și Robert Wilson. Deschisă în septembrie 2012, cu o adâncime de 50 de metri, fiind și cea mai adâncă stație de metrou din Napoli, Toledo este una dintre cele mai frumoase stații de metrou din lume. În 2013, a câștigat premiile 2013 LEAF ca „Clădirea publică a anului”.

Tema realizată de Oscar Tusquet Blanca este apa și lumina

Stația de metrou este construită de-a lungul străzii comerciale principale din Napoli și tema realizată de Oscar Tusquet Blanca este de apă și lumină. Proiectarea este realizată în tonuri de alb și albastru, iar designul unic și neobișnuit al stației de metrou dă impresia că vă aflați în interiorul unei peșteri de zăpadă, de pe plafonul căreia se scurg picături de apă. De asemenea, pe lângă designul fascinant al zidurilor, există o mulțime de lucrări de artă de la artiști diferiți pe care călătorii le pot admira. Pe coridoarele stației există lucrări de mozaic ale lui William Kentridge cât și alți designeri şi artişti celebri, precum Anish Kappor, sau Karim Rashid.

Totodată, lista celor mai frumoase stații de metrou din lume include și alte platforme, cum ar fi stația din München, Germania, deschisă în 1998, însă abia în 2001 a început să atragă atenția, după ce au fost instalate 11 lămpi cu un diametru de 4 metri pe Westfriedhod; Arts et Metiers din Paris, Franța, deschisă în 19 octombrie 1904, inspirată din lucrările science-fiction ale lui Jules Verne; Prospekt Mira din Moscova, deschisă pe 30 ianuarie 1952, care pare că este interiorul unui palat, având mai multe candelabre atârnate de tavan și opere de artă și sculpturi staționate în diferite puncte ale stației de metrou, cât și etajul cu model de tablă de șah negru și gri, sau piloni cu marmură albă; și stația Olaias de la Lisabona, Portugalia, deschisă pe 19 mai 1998, sau T-Centralen din Stockholm, Suedia.

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net