„Casa peșteră”. Locuințele asemănătoare celor din Epoca de Piatră din China: „Au apărut în urmă cu aproximativ 7.000 de ani”

În prezent, oamenii locuiesc în case moderne și dispun de toate facilitățile, așa că nu ne-am putea imagina că ar mai exista persoane care să trăiască în peșteri. Însă, este total adevărat! Într-o regiune din China, o mică populație de oameni își duce traiul în încăperi subterane, asemănătoare celor din Epoca de piatră, numite „yaodong”.

 Locuințele asemănătoare celor din Epoca de Piatră din China / Foto: Colaj captură video
Locuințele asemănătoare celor din Epoca de Piatră din China / Foto: Colaj captură video

„Yaodong” se traduce în chineză prin „casa peșteră” și sunt încăperi subterane, asemănătoare celor din Epoca de Piatră, pe platoul Loess din nordul Chinei. Unele locuințe sunt sculptate în afara dealurilor, în timp ce altele sunt săpate vertical, în pământ, pentru a forma o curte înaltă, din care camerele sunt excavate orizontal.

„Literatura științifică menționează că au apărut în urmă cu aproximativ 7.000 de ani. Sunt considerate case tradiționale care s-au adaptat la terenul natural din acea parte a Chinei. Unii cercetători din afara Chinei consideră că locuințele sunt o adaptare naturală la schimbările climatice din acea regiune, cu ierni dure și lungi și căldură extrem de ridicată vara”, a declarat Tai Wei, cercetător senior adjunct la Institutul Asiei de Est de la Universitatea Națională din Singapore, potrivit Insider.

Multe au fost restaurate și transformate în atracții turistice

Se estimează că aproximativ 30 de milioane de chinezi locuiesc în astfel de case sub pământ, care au de obicei o cameră lungă boltită, săpată în latura unui munte, cu o intrare semicirculară acoperită cu o ușă din hârtie de orez sau cuverturi colorate.

De asemenea, multe dintre aceste case peșteră, în special cele din districtul Shanzhou, orașul Sanmenxia, provincia Henan, au fost restaurate și transformate în atracții turistice. Atunci când sunt dotate cu facilităţi moderne, cum ar fi apă curentă şi electricitate, o singură peşteră cu trei camere, cu baie ataşată şi o suprafață de doar 70-75 de metri pătrați, poate costa 40.000-45.000 de dolari. Totuşi, cele mai multe dintre aceste locuinţe nu sunt de vânzare. Iar pentru cei care doresc să închirieze o peșteră simplă, cu o cameră, trebuie să scoată din buzunar 30 de dolari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net