VIDEO Viața pasagerilor, în pericol grav la metrou. Două trenuri au plecat cu ușile deschise

Două incidente similare care au avut loc la metrou și care au pus în pericol viața pasagerilor au fost făcute publice de Club Feroviar. Concret, două trenuri pline cu pasageri au plecat din stație și au mers prin tuneluri în mare viteză cu ușile deschise. Dovadă acestui eveniment care putea avea urmări tragice sunt imaginile surprinse atât de pe peron cât și din tren. 

Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe

Cele două incidente deosebit de grave au fost ascunse de conducerea Metrorex. Au ieșit la iveală acum, după luni de zile.

Primul incident

Primul incident a avut loc în 20 martie 2023, în stația Timpuri Noi. Într-o înregistrare prezentată de Club Feroviar, se observă că ușile de la un vagon rămân deschise în timp ce toate celelalte sunt închise. La un moment dat, apare mecanicul trenului de metrou care încearcă de mai multe ori să deblocheze ușa defectă.

Nu reușește să remedieze situția și pleacă din stație cu ușile deschise. Situația invită ar fi trebuit să atragă ca măsură imediată evacuarea pasagerilor și retragerea trenului în depou, însă mecanicul a luat decizia de a pleca cu ușile deschise spre următoarea stație, Piața Unirii1.

Al doilea incident

Situația de o gravitate extremă se repetă la aproape două luni. Pe 15 mai 2023, de această dată pe Magistrala 2 a metroului bucureștean, la stația Universității, are loc al doilea incident. Trenul a plecat din stație cu două uși deschise, iar imaginile publicate de Club Feroviarnu nu lasă loc de îndoială.

În niciunul din cazuri presa nu a fost informată, conducerea Metrorex ținând ascunse aceste incident inclusiv față de Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER).

Conducerea metrorex, obligată să vină cu explicații

Conducerea Metrorex a vorbit despre incidente avia după ce au fost semnalate de Club Feroviar. Totuși, în ciuda dovezilor video, Metrorex neagă că lucrurile s-au petrecut așa.

„În cazul celor două situații, trenurile respective au debarcat călătorii și s-au retras în depou pentru verificări, în urma constatării defectelor respective. Acestea nu s-au încadrat în HG 117/17.02.2010. În cazul din data de 20.03.2023 de la statia Timpuri Noi, mecanicul trenului a fost cercetat disciplinar, fiindu-i întocmit Raport de Cercetare. De asemenea, a fost reprelucrat întregul personal de conducere TEM referitor la modul în care trebuie procedat atunci când o ușă sau mai multe uși ale trenului se defectează. În cazul din data de 15.05.2023 la stația Universitate, s-au constatat sigilii rupte izolare uși, adică acțiune mecanică a unor călători la demararea trenului din stație în primii 50 de metri, ceea ce a condus la frânarea de urgență a trenului. Astfel, a fost întocmit dosarul de cercetare tehnică care a fost finalizat fără defect confirmat de către operatorul de mentenanță, cazul fiind de asemenea prelucrat cu întreg personalul de conducere TEM”, a răspuns Metrorex.

Potrivit Instrucţiunilor pentru personalul de tracţiune la metrou, în cazul defectării ușilor de acces și dacă aceasta „survine în timpul opririi TEM în staţie, se va proceda la debarcarea călătorilor şi retragerea TEM din circulaţie conform dispoziţiei operatorului de circulaţie/mişcare”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net