Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Legătura dintre Iisus și darurile de sub brad

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Crăciunul la români e o importantă sărbătoare religioasă. În satele româneşti, unde tradiţia se mai păstrează, femeile şi bărbaţii încep pregătirile cu mult timp înainte de această sărbătoare. Bărbaţii îşi fac ordine în curte, curăţă grajdurile, iar femeile fac casele lună şi pregătesc mâncare tradiţională: cozonaci, colaci, sarmale şi alte bunătăţi româneşti.

image

În Ajun de Crăciun există obiceiul de a se împodobi în casă sau în curte un brad cu diferite globuri, cu beteală ori cu bomboane de ciocolată. În aceste zile Sfinte - 25, 26 şi 27 decembrie - se respectă tradiţii vechi de sute de ani. 

Ce se face în ajunul Crăciunului  

 Înainte de ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale ţării se face masa de ajun, pentru sufletele morţilor, cu alimente de post la care este invitat şi preotul, ca să le guste şi să le binecuvânteze.  

Tot în această perioadă încep şi colindele de Crăciun, care anunţă Naşterea Domnului. Tradiţia spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor apărea diavolii pe pământ.  

Citește și: Holiday Binging: ce super seriale să vezi de Sărbători, dacă stai pe acasă!

Colindătorii sunt răsplătiţi cu covrigi, mere, nuci şi turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă şi bani.  

Chiar şi la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relaţiile dintre oameni şi belşug în case şi pe ogoare.  

Păstrarea luminii este una dintre cele mai iubite şi vechi tradiţii în Moldova, tradiţie pe care unii dintre locuitorii satelor moldoveneşti o mai ţin.  

Iată și: Anna Lesko face cel mai bun cozonac de Crăciun! Rețeta secretă furată tocmai din Republica Moldova

Sărbătoarea Crăciunului e strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Astfel, în seara de ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina. 

Tradiţia spune că în Ajunul Crăciunului nu se dă gunoiul afară din casă şi nu se împrumută lucruri.  

Fetele nemăritate îşi pot vedea ursiţii în vis, dacă pun noaptea la fereastră bucăţi mici din toate preparatele pregătite pentru sărbătoarea Crăciunului.  

În ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului. 

Nu se dă de împrumut şi se ia înapoi ce s-a împrumutat. 

Se spune că nu e bine să te baţi, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului. 

Copiii pornesc cu colindul: „Bună dimineaţa la Moş Ajun, ne daţi ori nu ne daţi”. 

În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin şi animalele vorbesc.  

Tradiţia mai spune că Maica Domnului, fiind pe cale să nască, cere adăpost lui Moş Ajun.  

Acesta, fiind sărac, o îndrumă către fratele lui, Moş Crăciun. Acesta este stăpânul staulului unde au stat Iosif şi Maria, care nu au găsit loc la han. Nevasta lui Moş Crăciun a ajutat-o pe Maria să nască.  

Obiceiul darurilor de Crăciun  

După naştere, Iisus a fost aşezat sub un măr şi Moş Crăciun a început să culeagă fructe şi să le arunce cu bucurie copiilor care treceau pe acolo. De aici vine obiceiul ca Moş Crăciun să aducă daruri copiilor.  

Cadourile sunt legate şi de închinarea magilor care au adus daruri (aur, smirnă şi tămâie) Pruncului Sfânt. În zilele noastre, o persoană îmbrăcată în haine roşii, cu barbă şi sac cu jucării împarte cadouri tuturor copiilor.  

În unele case, Moşul vine noaptea, când copiii dorm, şi lasă darurile sub bradul împodobit. 

Obiceiul împodobirii bradului

Brazii simbolizează Sfânta Treime. Podoabele semnifică bogăţia şi cunoaşterea, exact ca pomul sacru din Grădina Edenului.

Începând cu această zi şi până la Bobotează, copiii umblă cu Steaua. Ei poartă pe cap o coroană din hârtie colorată şi colindă.

Se spune că la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, care aduc armonie în relaţiile dintre oameni şi belşug în case şi pe ogoare.

Se spune că e bine să mâncăm peşte la micul dejun, pentru a fi sprinteni în perioada ce urmează.

image

Superstiţii de Crăciun 

Crăciunul este o sărbătoare cu multe semnificaţii şi credinţe populare. Pe lângă obiceiuri și tradiții, oamenii mai cred și în superstiții. Iată cele mai cunoscute supersiții de la care românii, în general, nu se abat: 

Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc. Dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul. 

Se consideră că aceia care s-au născut în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață. 

O superstiție populară este legată de vremea din această zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede că în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor. 

Noroc vei avea și în cazul în care ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri. 

Dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă dacă eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion. 

6La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așază căței de usturoi pe masă și la ferestre, iar în multe sate românești se obișnuiește să se ungă cu usturoi vitele și grajdurile. 

În seara de Ajun, unele persoane mătură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează. 

În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint, pentru a respinge bolile în anul următor. 

Se mai spune că în ziua de Crăciun nu se poartă încălțăminte nouă. Cei care nu țin cont de această superstiție riscă să atragă ghinionul. 

În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul. 

Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casă. 

O altă superstiție spune că, dacă bradul a luat foc, se anunță ghinion întregul an următor. 

Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, vei fi sănătos tot anul. 

6Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image png
ger romania jpg
flori iarna pixabay jpg
Fostul sat Baia Craiului Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net