Tunelul secret din Iași. Ce se află în labirintul subteran construit de un academician legendar
Sub străzile aglomerate din Dealul Copoului, Iași, se află un labirint subteran fascinant, construit din piatră, care a rămas ascuns de ochii curioșilor decenii la rând. Tunelul are două intrări și traversează strada la 18 metri adâncime, unind vechile pivnițe într-o rețea impresionantă de beciuri și rondouri.

Tunelul a fost construit între 1971 și 1974 la inițiativa academicianului Valeriu Cotea, pe atunci student în anul IV la Universitatea de Agronomie. Scopul său era dublu: extinderea pivniței folosite de filantropul Vasile Adamachi pentru conservarea legumelor și crearea unui spațiu pentru cercetările laboratorului de oenologie.
Academicianul a unit astfel pivnița lui Adamachi cu alte două beciuri: unul construit de vornicul Ilie Kogălniceanu, extins de fiul său, și unul realizat de Mihail Sadoveanu. Lucrările au durat trei ani, fiind realizate de cinci meșteri, printre care și un fântânar rom.
Detalii tehnice și colecția de vinuri
Tunelul are 300 de metri lungime, 1,8 metri lățime și 2,2 metri înălțime, traversând strada Breazu pentru a lega beciul lui Adamachi de Muzeul „Mihail Sadoveanu“. De-a lungul pereților, zeci de sticle, butoaie și damigene cu vin sunt atent etichetate cu numele studenților, masteranzilor, doctoranzilor, profesorilor și cercetătorilor. Vinul nu este comercializat, fiind păstrat exclusiv pentru studiu și cercetare.
„Știai de tunelul secret de la Agronomiei din Iași? Tunelul a fost construit la inițiativa academicianului Valeriu Cotea, între 1971 și 1974. Scopul acestuia a fost conectarea pivniței lui Vasile Adamachi de cea a Muzeului Mihail Sadoveanu, aflat peste stradă. Din cauza lipsei de fonduri, tunelul a fost realizat doar de un tehnician, un meșter și trei muncitori. Într-o noapte a anului 1974, muncitorii au anunțat fericiți că obiectivul a fost atins. Tunelul are o lungime totală de 300 de metri, de-a lungul lui fiind depozitate sticle, butoaie și damigene cu vin.
Sticlele sunt etichetate cu nume de studenți, masteranzi, doctoranzi, profesori sau cercetători, vinul nefiind comercializat, ci doar având utilitate de studiu”, este prezentarea tunelului pe Facebook, făcută de un creator de conținut.
Temperatura constantă de 9 grade Celsius și umiditatea reglată natural de mucegaiul de pe pereți asigură conservarea perfectă a vinului, făcând din tunel un adevărat muzeu al vinificației și al cercetării științifice.




































