Turist german de origine română, revoltat de ce a găsit în țară: „La noi ieșea revoluție”

Alături de partenera sa, un cetățean german de origine română a intrat într-un supermarket din Sibiu și a rămas șocat. Motivul alegerii acestui loc de cumpărături a fost legat de obișnuința sa de a face achiziții în același lanț de supermarketuri și în Germania, la München.

Turistul german a avut un șoc în România / foto: arhiva
Turistul german a avut un șoc în România / foto: arhiva

Deși nu a menționat denumirea exactă a magazinului, a observat aceeași tendință în mai multe locuri din România.

Prețurile mari l-au șocat profund

El a relatat: „Am intrat în magazin la Sibiu să facem cumpărături pentru noi, deoarece am reușit să petrecem sărbătorile acasă, în țară. Avem în plan să achiziționăm și produsele necesare pentru părinți. Nu am mai fost în țară de dinainte de pandemie, iar ceea ce am găsit acum în magazine nu m-a surprins, ci m-a șocat profund.”

Cetățeanul german afirmă că prețurile au crescut considerabil față de ultima sa vizită în România, acum patru ani. El spune că prețurile s-au dublat sau chiar triplat, comparativ cu situația din Germania, unde și-a făcut ultimele achiziții înainte de pandemie.

„S-au scumpit toate și în Germania, după pandemie și după război, dar ceea ce am văzut în România... sincer, ar fi fost un scandal dacă s-ar întâmpla asta în Germania. Oamenii nu ar fi tolerat asemenea prețuri exagerate. Laptele și brânza, de exemplu, sunt mai scumpe în România. Și carne, cârnați și majoritatea produselor derivate. Situația pare similară și în cazul deodorantelor și detergentilor. Este inuman! Cum își poate permite un român cu salariul minim să facă cumpărături când prețurile sunt atât de ridicate? Înțeleg că magazinele se adaptează la cerere și ofertă, stabilind prețurile conform propriului lor criteriu, dar totuși...” a adăugat el.

Salariile în România sunt mult mai mici ca-n Germania

În comparație, el a subliniat că salariile în România sunt mult mai mici decât cele din Germania. În 2024, salariul minim național garantat pe oră în Germania este de 12,41 de euro, conform Ministerului Muncii, urmând să crească la 12,82 de euro din 2025. Salariul minim actual este de 1.621 de euro în Germania.

Observațiile germanului cu origini române pot părea surprinzătoare, însă acestea devin mai explicite luând în considerare faptul că România se confruntă cu a doua cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

În plus, prețurile alimentelor au crescut în țară peste media inflației, atingând în unele cazuri chiar și o creștere de 25% într-un singur an, conform unor studii. Această situație a fost remarcată și de cunoscutul analist financiar Radu Georgescu, care a subliniat discrepanțele între datele oficiale privind inflația și realitatea simțită de majoritatea oamenilor în buzunarul lor, scrie adevarul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net