Uite cum alegi cea mai potrivită tabără pentru copilul tău!

Ultima actualizare:

Nu de puţine ori auzim despre părinţi că îşi iau concediu în momentul în care copiii intră în vacanţă. „Nu am cu cine să-l las” - iată o frază des întâlnită. Iar acest lucru este, într-adevăr, o problemă.

Pentru că nu-ţi poţi lua liber de la serviciu mereu.  Dacă nu te-ai gândit până acum să-l trimiţi pe cel mic într-o tabără, ar fi cazul să încerci această variantă. Iată câteva sfaturi ca să faci alegerea cea mai bună. 

Întreabă-l pe copil dacă vrea să meargă

 Primul lucru pe care ar trebui să-l faci după ce afli că şcoala organizează tabere în vacanţa de vară este să-l întrebi pe copil dacă vrea să meargă şi el. În cazul în care nu este foarte dornic, nu-l forţa. El nu trebuie să fie obligat. Alegerea este a lui. În caz contrar, psihologii avertizează că acesta se poate simţi respins de părinţi şi poate crede că vreţi să scăpaţi de el. Motivele pentru care nu-şi doreşte să plece în tabără pot fi foarte multe: nu se înţelege bine cu colegii, nu-i place de anumiţi profesori însoţitori, este mai timid şi puţin sociabil etc. 

Află unde se organizează

Dacă cel mic este dornic să meargă în tabără, atunci ar trebui să iei legătura cu profesorii însoţitori şi să le ceri mai multe detalii. Pentru început, interesează-te despre locul în care se organizează tabăra: la munte, la mare, într-un oraş istoric etc. Este foarte important să ştii care este zona în care copilul îşi va petrece o săptămână de vacanţă. De exemplu, dacă tabăra se organizează la munte, la o cabană, într-un loc destul de greu accesibil, ar trebui să te gândeşti dacă vei putea ajunge până acolo în cazul în care copilul vrea acasă sau i se întâmplă ceva neprevăzut.

Interesează-te despre profesori şi ceilalţi colegi

Ideal ar fi să meargă împreună cu diriginta, învăţătoarea sau profesorii săi. Sunt persoane care îţi cunosc copilul foarte bine, în care cel mic are încredere şi, cel mai important, tu ai încredere. Nu poţi să ştii, de exemplu, care va fi atitudinea sau comportamentul unor profesori necunoscuţi faţă de copilul tău. De asemenea, este foarte important ca micuţul să meargă într-o tabără împreună cu câţiva dintre colegii săi de clasă. În acest fel, va avea grupul său de prieteni şi interese comune, nu va fi marginalizat, nu va fi tachinat sau necăjit de copiii pe care nu-i cunoaşte.

Cum sunt cazarea şi meniul

Află de la profesorii organizatori care sunt condiţiile de cazare din tabăra respectivă. Iar dacă ai timp şi distanţa nu este foarte mare, poţi da o fugă să vezi cu ochii tăi. Urcă-te în maşină într-un weekend şi vizitează cabana, pensiunea sau hotelul în care va sta copilul tău. Cere să ţi se arate camerele, vezi câte paturi sunt într-o cameră, verifică punctele sanitare şi vezi dacă se păstrează igiena, mergi în sala de mese şi interesează-te despre meniul oferit.

Ce activităţi sunt trecute în program

Taberele pot fi tematice sau activităţile copiilor pot fi diversificate. Dacă cel mic excelează într-un anumit domeniu – îi plac muzica, pictura, sportul, litera­tura sau ştiinţele exacte – poţi alege o tabără tematică. În acest fel, vei fi convins că acesta se va simţi bine făcând ceea ce îi place cel mai mult.

Taberele, organizate după un nou regulament

Taberele, excursiile, expediţiile şi alte activităţi de timp liber din învăţământul preuniversitar se vor organiza după un nou regulament- cadru, aprobat recent  de Ministerul Educaţiei. Una dintre schimbările aduse este aceea că se mută decizia privind aprobarea respectivei ­activităţi de la inspectoratul şcolar ­judeţean la unitatea de învăţământ. Prin acest demers se urmăreşte simplificarea procesului organizatoric.

De asemenea, a fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte. Regulamentul mai permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului şcolii respective. Cadrele didactice care organizează taberele şi excursiile au obligaţia să ia toate măsurile de siguranţă pentru elevi. Astfel, ele ­trebuie să sesizeze autorităţile competente cu privire la toate aspectele care ţin de siguranţa şi protecţia ­participanţilor la activitate;  să asigure câte un cadru didactic însoţitor pentru ­fiecare 10 elevi participanţi; să ia măsuri de prevenire sau reducere a riscurilor de vătămare a participanţilor; să adapteze activităţile la vârsta, stadiul de ­dezvoltare, nevoile şi ­ritmul elevilor participanţi.

Totodată, cadrele ­didactice organizatoare trebuie să le spună ­elevilor scopul şi programul ­activităţii, obiectivele ­turistice care vor fi vizitate, durata deplasării (ziua, ora şi locul plecării, respectiv sosirii), localitatea de destinaţie, unitatea de cazare şi distanţa până la aceasta, precum şi pachetul de servicii privind transportul, condiţiile de cazare şi masă şi dotările suplimentare din incinta unităţii de cazare (ex. piscine, terenuri de fotbal sau tenis, mese de ping-pong etc.).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net