Uite cum să-ţi pregăteşti corpul pentru prima zi de plajă!
Nu mai este mult, iar vara îşi va intra, cu adevărat, în drepturi. Căldura şi zilele frumoase ne vor scoate din casă şi ne vor trimite la piscină, la ştrand sau chiar la mare. Însă, pentru a evita arsurile solare, trebuie să ştim cum să ne pregătim organismul pentru prima zi de plajă. Medicul dermatolog Viviana Iordache ne spune la ce să fim atenţi pentru a evita afecţiunile de piele cauzate de razele ultraviolete.
Bea suc de morcovi!
Înainte cu 2-3 săptămâni de prima expunere prelungită la soare, este recomandat să consumăm zilnic 150 ml de suc de morcovi proaspăt, făcut în casă, sau morcovi cruzi, ne sfătuieşte medicul dermatolog Viviana Iordache, de la clinica DermaLife.
Aceste legume conţin o mare cantitate de betacaroten, o substanţă care ajută organismul în producerea de melanină. Melanina sprijină organismul să se apere de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Expune-te gradat la soare!
Înainte de prima zi de plajă, ar trebui ca organismul să fie obişnuit cu expunerea la soare. Iar acest lucru se face gradat. Astfel, înainte de a merge pentru prima dată la piscină sau ştrand, stai zilnic la soare, în costum de baie, 2-3 minute. Apoi, o dată la două zile prelungeşte expunerea cu încă 3 minute. Atenţie! Dacă eşti blond, ai tenul alb şi ochi albaştri, perioada de acomodare trebuie să fie mai îndelungată în comparaţie cu timpul de expunere al persoanelor brunete, cu ochi căprui.
Foloseşte cremă de protecţie solară cu factor + 50
Când te expui pentru prima oară la soare este obligatoriu să foloseşti o cremă de protecţie solară cu factor de protecţie cât mai ridicat: 50 sau + 50. Aceste produse trebuie folosite pe tot parcursul verii, dar mai ales în prima zi de plajă. Dacă eşti blond, ai pielea albă şi ochi albaştri, trebuie să te dai cu cremă o dată la 1,5-2 ore, cât timp stai în soare. Dacă eşti brunet, atunci poţi folosi produsul o dată la 3 ore. Perioada ideală de expunere la soare, indiferent de tipul de piele pe care îl ai, este dimineaţa, între orele 7.00-9.00 şi seara, după ora 17.00. Însă asta nu înseamnă că după aceste intervale de timp trebuie să stai în casă. Te poţi adăposti sub o umbrelă sau poţi sta la umbră. Atenţie! Umbrela te protejează de soare în proporţie de doar 80%!
Te-ai înroşit? Adăposteşte-te la umbră!
În cazul în care vezi că pielea s-a înroşit şi chiar simţi uşoare usturimi sau mâncărimi, este absolut obligatoriu să te adăposteşti la umbră. Recomandat ar fi să pleci de pe plajă. Aceste sfaturi sunt însă inutile persoanelor care suferă de boli de imunitate, diabet zaharat, hepatite cronice, sunt predispuse sau chiar suferă de cancer de piele. Însă pentru cei sănătoşi sunt primele lucruri de care ar trebui să ţină cont.
Consumă citrice şi legume verzi
Pe tot parcursul verii şi mai ales dacă te expui frecvet la soare este indicat să ai o alimentaţie sănătoasă pentru o imunitate de fier. Medicul dermatolog recomandă consumul de citrice şi legume verzi: spanac, pătrunjel, salată, ardei etc.
Vrei să te bronzezi repede? Nu te da cu ulei de măsline!
Este o mare greşeală pe care o fac foarte multe persoane: aceea de a folosi la plajă ulei de măsline în locul cremelor pentru protecţie solară. Se crede că uleiul de măsline te ajută să te bronzezi mai repede şi, dacă te arzi, datorită nivelului crescut de hidratare a pielii, nu simţi nici o durere. În realitate, uleiul nu te protejează împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete, pielea se arde, deşi nu simţi acest lucru decât atunci când e prea târziu, şi se pot produce anumite mutaţii la nivelul aluniţelor ce pot declanşa cancerul de piele.
Atenţie la apa din piscine!
Cum afectează clorul din apă sănătatea pielii?
Clorul folosit la dezinfectarea apei din piscine este dăunător pielii, dar dintr-un alt punct de vedere. Acest element ne poate provoca alergii, iritaţii, arsuri chimice dacă ne expunem la soare fără să fi făcut un duş cu apă curată, după ce am ieşit din bazin. Multe persoane ies din apă şi se expun la soare fără să fi îndepărtat clorul de pe piele. Astfel, în contact cu lumina şi cu razele UV acesta se activează şi te poţi trezi cu afecţiuni dermatologice. Este absolut obligatoriu să faci, înainte de expunerea la soare şi după ce ai ieşit din piscină, un duş cu apă curată şi să-ţi clăteşti corpul foarte bine.
Cum ne ferim de bolile pe care le putem lua de la piscină
De la început trebuie specificat faptul că nu ne îmbolnăvim din cauza apei din piscină, iar asta datorită cantităţii mari de clor. Este un mit în care nu ar trebui să mai credem. În schimb, ne putem îmbolnăvi şi putem suferi de diferite afecţiuni dermatologice dacă intrăm în contact cu bălţile care se formează în jurul bazinului unde clorul s-a evaporat, dacă nu purtăm papuci de plastic la duşuri, dacă folosim o toaletă care nu este corect igienizată. Atenţie, deci! Nu te descălţa de papuci când intri la duşuri, nu te aşeza pe capacul vasului de toaletă, spală-te pe mâini după ce ai folosit toaleta cu săpunul propriu.