Uluitor! Acestea sunt singurele animale din lume care își pot schimba sexul

Lumea animalelor este absolut fascinantă și nu încetează să ne uimească pe zi ce trece. De la culori inedite, la abilități ieșite din comun, animalele ascund mai multe taine decât ne-am fi gândit. Știați că există câteva tipuri de pești care își pot schimba sexul? Unul dintre ei apare în desenele animate!

creaturi ocean jpg

Singurii pești din lume care își pot schimba sexul

Peștii clovn

Peștii clovn sunt hermafrodiți secvențiali, născuți cu un singur sex, dar capabili să treacă la celălalt, dacă este necesar. În acest caz, răsturnarea de situație, care se numește protandrie, se face de la mascul la femelă. Iată cum funcționează: Peștii clovn trăiesc în grupuri în care doar doi membri sunt maturi din punct de vedere sexual, un mascul mare și o femelă și mai mare. Restul sunt masculi mai mici, imaturi din punct de vedere sexual. Dacă femelei din perechea de reproducere i se întâmplă ceva, masculul ei se transformă în femelă și îl selectează pe următorul mascul mai mare din grup, pentru a deveni noul ei partener.

Peștele șoim

Peștii șoim își pot schimba și ei sexul. Femelele se pot transforma în masculi atunci când condițiile o cer. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când masculul lider al bancului se ocupă de prea multe femele, ceea ce determină cea mai mare femelă să se transforme într-un mascul și să se despartă cu jumătate din banc. Dar acesta nu este singurul truc al peștelui-șoim. Spre deosebire de majoritatea celorlalți hermafrodiți secvențiali, care fac schimbarea și rămân la ea, peștele-șoim poate schimba din nou. Peștii-șoim transformat în masculi pot reveni la femele dacă, de exemplu, noul lor banc pierde prea multe femele sau dacă un mascul mai mare îi provoacă.

Bibanul negru de mare

  Bibanul negru de mare, care se găsește în SUA, este și el un pește care poate trece de la femelă la mascul. Deoarece populația de bibani negri este răspândită pe o arie mare, este dificil pentru oamenii de știință să observe comportamentul lor reproductiv în habitatul lor natural. Cu toate acestea, cercetările efectuate pe bibani negri, în bazine, au arătat că schimbarea de sex poate fi legată de cerere și ofertă. Atunci când femelele de biban de mare observă o scădere a populației de masculi într-un acvariu adiacent, acestea își schimbă sexul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net