Un bărbat a locuit 120 de zile sub apă: „Noaptea auzeam toate crustaceele!”
Rudiger Köch (59 de ani), inginer aerospațial pensionat și cofondator al Ocean Builders, a reușit să stabilească un record mondial Guinness pentru cel mai lung timp petrecut într-un habitat subacvatic fix. Între 26 septembrie 2024 și 24 ianuarie 2025, Köch a locuit într-un SeaPod, un tip inovator de locuință sub apă, aflată la aproximativ 11 metri adâncime, în largul coastei Panama.

„Se poate trăi sub apă!”
Scopul acestui proiect ambițios nu a fost doar stabilirea unui record mondial, ci și demonstrerea potențialului oceanului ca locuință alternativă sustenabilă, în concordanță cu misiunea companiei Ocean Builders de a dezvolta soluții ecologice pentru viața sub apă.
Proiectul a fost realizat în colaborare cu Grant Romundt, CEO al Ocean Builders, care a subliniat importanța depășirii limitelor umane și a explorării unor modalități de viață sustenabile în mediul marin. „Am făcut asta ca să împing limitele umane. Se poate duce o viață sustenabilă sub apă.”, a declarat Romundt.

SeaPod-ul este o locuință subacvatică inovativă, cu un design sustenabil. Construcția este prevăzută cu tehnologie specială care împiedică rugina și eliberează substanțe nutritive benefice pentru viața marină. Locuința are o suprafață de aproximativ 30 m².
Rudiger Köch a avut la dispoziție un pat, un televizor, internet și chiar o bicicletă medicinală. Singurul lucru care a lipsit, în mod ironic, a fost un duș. Mâncarea și proviziile au fost livrate cu ajutorul unei bărci, iar sănătatea sa a fost monitorizată de o echipă medicală aflată la suprafață.
Ce a făcut Rudiger Köch ca să nu se plictisească

În jurul SeaPod-ului, spațiul subacvatic a devenit un adăpost pentru pești și un recif artificial, contribuind astfel la îmbunătățirea ecosistemului local. Rudiger Köch și-a ocupat timpul citind, inclusiv cartea „20.000 de leghe sub mări” scrisă de Jules Verne, și discutând cu jurnaliștii curioși despre experiențele sale.
El a povestit că viața sub apă i-a schimbat profund percepția despre lumea subacvatică: „Noaptea poți auzi toate crustaceele. Totul este diferit acum față de înainte să venim aici”, a spus el. „SeaPod-ul ajută la dezvoltarea unei legături mai profunde cu oceanul și promovează o mai bună înțelegere a importanței protejării acestuia pentru viitorul planetei”.