100 de zile sub apă! Noul record care transformă un profesor de 55 de ani într-un supraom
Joseph Dituri, în vârstă de 55 de ani, profesor la Universitatea South Florida, din Statele Unite și-a propus să își petreacă 100 de zile într-un hotel subacvatic, pentru a depăși astfel performanța anterioară de 73 de zile înregistrată în 2014 de alți doi profesori americani, Bruce Cantrell și Jessica Fain, potrivit publicației Newsweek.
Cercetătorul va locui într-o încăpere de nouă metri pătrați, în hotelul subacvatic. Jules Anders Lodge, aflat la nouă metri adâncime, în apropiere de insula Key Largo. Acesta va continua să-și predea online cursurile universitare de inginerie biomedicală și va organiza discuții pe canalul său de YouTube referitoare la posibilitatea de întinerire în mediul acvatic.
Înainte de a începe experimentul, profesorul american va fi supus unor teste medicale și psihologice extinse, care vor include și testarea celulelor stem, iar în cadrul experimentului va fi monitorizat constant de echipe de medici care îl vor vizita sub apă.
Curajosul profesor intenționează să testeze și un dispozitiv pe bază de inteligență artificială creat de un coleg cercetător pentru a examina corpul uman și a depista bolile, notează publicația americană Popular Mechanics.
Experimentul care poate prelungi viața
Joseph Dituri, fost militar în Forțele Navale ale Statelor Unite, în cadrul cărora și-a slujit patria timp de 28 de ani în calitate de ofițer de marină specializat în scufundări în saturație, este convins că această experiență va avea un efect pozitiv, de întinerire asupra sa.
,,Corpul uman nu a stat niciodată sub apă atât de mult timp, așa că voi fi monitorizat îndeaproape", afirmă Dituri într-un comunicat de presă, publicat pe site-ul Universității South Florida. ,,Acest studiu va examina toate modurile în care această călătorie are impact asupra corpului meu” și crede că vor exista îmbunătățiri privind sănătatea datorate presiunii mari.
O cercetare științifică anterioară a demonstrat că celulele expuse unei presiuni crescute și-au dublat numărul într-o perioadă de cinci zile. Astfel, Dituri speră că, în urma acestui experiment de 100 de zile, își va prelungi viața și va evita bolile legate de înaintarea în vârstă, prin locuirea într-un mediu presurizat.
Posibilă metodă de tratare a leziunilor cerebrale
Impresionat de traumele colegilor săi militari, ce au suferit leziuni cerebrale în urma diverselor misiuni desfășurate, Joseph Dituri și-a propus să găsească o soluție pentru tratarea acestora.
Astfel, s-a adâncit în studiul acestui tip de leziuni, la aceeași Universitate South Florida, și a ajuns la concluzia că presiunea hiperbară ar putea fi utilizată pentru un spectru larg de boli, inclusiv pentru tratarea leziunilor amintite, deoarece crește fluxul sanguin cerebral.
Dacă va duce la bun sfârșit acest proiect complex, acesta îi va aduce o dublă recunoaștere, aceea prin stabilirea unui nou record pentru cea mai îndelungată perioadă petrecută sub apă și meritul de a descoperi o metodă inovatoare de tratare sau restabilire a sănătății.