Un cercetător vrea să salveze soiurile româneşti. A conservat peste 20.000 de culturi biologice la Buzău: „Au gust, au aromă”
Am pierdut gustul legumelor de altădată. S-a pierdut pentru că am vândut tot ce am putut. Acum suntem nevoiți să importăm produse fără gust și scumpe, deși în urmă cu zeci de ani, aveam o întreagă bogație de fructe și legume. De soiurile românești se folosesc acum străinii.
S-au pierdut semințele românești
Potrivit unui reportaj marca Observator, gustul românesc s-a pierdut, din cauza faptului că s-au pierdut semințele de fructe și legume autentice. În schimb, cei din Occident au profitat de valoarea lor, iar noi acum ne luptăm să le recuperăm ori să le cumpărăm.
„Soiurile româneşti le numeri pe degete. S-au introdus alte gene O genă aşa-numită a păstrării îndelungate pe raft, care permite unei roşii recoltată coaptă să o păstrăm chiar luni de zile”, a spus Victor Lăcătuş, expert în agricultură, potrivit Observator News.
La Buzău ne năștea gustul autentic românesc. Cu peste 35 de ani în urmă, Costel Vânătoru intra plin de încredere pe porțile Institutului de Cercetare Legumicolă. În anii care au urmat, în cadrul acestei instituții, el a contribuit la crearea, omologarea și cultivarea legumelor care au adăugat gust și valoare patrimoniului țării. La vremea aceea, România alocase peste 200 de mii de hectare pentru cercetarea agricolă. Cu toate acestea, urmau să apară evenimente dramatice și procesul de declin. Costel Vânătoru a conservat aici peste 20.000 de culturi biologice de origine românească, dar care acum nu se mai găsesc în piețe de la noi. După anii `90, România a pierdut peste 2.000 de specii de semințe autentice.
Mai mult decât atât terenul Institutului de la Buzău s-a vândut încetul cu încetul și a fost înlocuit de supermarketuri și vile. Din cele 500 de hectare, 80% din ele au fost invadate de tot felul de clădiri, astfel că serele valoroase au dispărut.
„Aşa am pierdut, de ex. pătlăgelele numite Danubiana. Le-am găsit la banca de gene în Germania şi în America. Pepenele de Lovrin l-am găsit în China. Din el au obţinut sute de creaţii biologice. Au mers până la obţinerea soiurilor fără sămânţă, folosind genetica românească, luată din România”, a spus Costel Vînătoru pentru sursa citată.
Astfel, 95% dintre semințe au ajuns să fie importate din afară. Mai exact, doar 5% dintre roșiile care spun că sunt românești, sunt cu adevărat autohtone.