Unde se află închisoarea păzită de...gâște! Sunt mai eficiente decât câinii
Incredibil, dar adevărat! O închisoare a renunțat la câinii de pază, în favoarea gâștelor. Motivul este uluitor. Se pare că acestea fac mai multă gălăgie și sunt mai eficiente, atunci când cineva încearcă să evadeze.
O închisoare din statul brazilian Santa Cantarina și-a înlocuit recent câinii de pază cu un stol de gâște care se presupune că fac zgomote puternice, atunci când detectează orice mișcare ciudată, de exemplu atunci când un deținut încearcă să evadeze. În zilele noastre, penitenciarele dispun de sisteme de detectare de ultimă generație care fac evadarea să fie foarte dificilă, dar nu imposibilă. Totuși, indiferent de progresele tehnologice, se pare că este bine ca închisorile să aibă un sistem de pază de rezervă.
Gâștele fac mai multă gălăgie decât câinii și sunt mai ieftin de întreținut
De cele mai multe ori, este vorba despre câini de pază, antrenați special pentru a detecta orice problemă. Dar, se pare că nu sunt la fel de eficienți precum gâștele. Ele sunt mult mai gălăgioase și, totodată, mai ieftine, întrucât nu au nevoie de antrenament și sunt ușor de întreținut. Gâștele au un auz foarte bun și scot zgomote foarte puternice, ori de câte ori aud ceva, alertându-i în acest fel pe paznicii umani, relatează Oddity Central.
„Avem supraveghere electronică, supraveghere umană... și acum, în sfârșit, și supravegherea gâștelor, care i-au înlocuit pe câini”, a declarat directorul închisorii Marcos Roberto de Souza pentru Reuters. „Noaptea este foarte liniștită. Chiar și ziua, după cum puteți vedea, este un loc foarte liniștit, în general. Spațiul favorizează acest tip de securitate în cazul gâștelor.” Stolul de „gărzi-gâște” patrulează spațiul gardul interior al închisorii și peretele exterior principal al acesteia.
Chiar dacă este un fenomen ciudat pentru alte țări, închisorile braziliene au „angajat” gâște drept gardieni de cel puțin 12 ani. În 2011, penitenciarul Sobral din Sao Paolo a stârnit controverse pe plan internațional, după ce a introdus un stol de gâște în interior, pentru a alerta paznicii umani asupra activităților suspecte. De asemenea, gâștele au ajutat patrulele de frontieră chineze să țină la distanță imigranții ilegali de cel puțin doi ani, deoarece sunt mult mai bune decât câinii în a detecta zgomotele și de a-i conduce pe oameni la sursă.