Viața devine tot mai scumpă în România. Cât cheltuie, lunar, o familie cu doi copii

Să trăiești în România aproape că devine un lux. Un coș de cumpărături pentru un trai decent a crescut cu 20 de procente, față de anul 2021. Potrivit celor de la Institutul Națioanal de Statistică, bugetul sare de 8.000 de lei, pentru o familie alcătuită din doi adulți și doi copii. Explicăm că un coş minim de consum pentru un trai decent presupune un set de cheltuieli periodice necesare pentru ca o familie să își îndeplinească nevoile de bază.

Coşul minim de cumpărături, mai scump cu aproape 20% Foto: Shutterstock
Coşul minim de cumpărături, mai scump cu aproape 20% Foto: Shutterstock

Coşul minim de cumpărături, mai scump 

Cea mai mare parte a banilor e cheltuită pe rata la locuinţă, care e calculată la aproape 2.300 de lei. Urmează alimentaţia, cu aproximativ 1.900 de lei şi îmbrăcămintea şi încălţămintea cu puţin peste 850 de lei. Alte câteva sute de lei sunt aribuite cheltuielor pentru casă, dar şi educaţiei şi culturii, serviciilor şi produselor de uz caznic şi igienă personală. 

Mâncarea, tot mai scumpă

Alimentele se vor scumpi și mai mult anul acesta, au spus retailerii, cumpărătorii putând suferi noi majorări de preţuri pe măsură ce magazinele şi furnizorii vor transfera costurile.

De mai mult de un an, retailerii şi producătorii de bunuri de consum sunt blocaţi în negocieri dure cu privire la preţuri, începând cu 2021 din cauza blocajelor provocate de Covid-19 pe lanţurile de aprovizionare. Între timp disputa s-a agravat ca urmare a costurilor mari la materii prime şi energie, creşterea preţurilor la produsele de bază, de la pâine şi până la lapte şi carne, agravând o criză a costului vieţii în Europa. Totodată, și la restaurante, cafenele, pub-uri sau fast-food-uri oamenii se plâng că scumpirile se resimt din plin și lasă mult prea mulți bani.

Explicăm că în contextul inflației ridicate, românii fac eforturi extraordinare pentru a-și suplimenta veniturile și a-și reduce cheltuielile, însă acestea nu par a fi suficiente pentru un trai decent.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net